9.–15. dubna 2024
Aktuální
vydání
15
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kalendář podpoří broumovské kostely

24. 11. 2020

|
Tisk
|

Vychází nástěnný kalendář tematicky zaměřený na broumovské kostely, které zachytil fotograf Daniel Veselský.

Vydání: 2020/48 Začíná advent: Připravte cestu Páně, 24.11.2020, Autor: Pavel Sršeň

Příloha: Diecézní zpravodajství - Královehradecká diecéze


Slavnostní představení kalendáře pro rok 2021 proběhlo na začátku listopadu v Bruselu, a to díky podpoře poslance Evropského parlamentu Tomáše Zdechovského. „Kalendář je letos zaměřen výlučně na interiéry. Chceme poděkovat širokému spektru podporovatelů, jak ze strany odborné, tak laické veřejnosti. A rovněž poukázat na stále ještě obrovský kus cesty k celkové obnově, kterou broumovské kostely mají před sebou. V současnosti je už možné říct, že kostely jsou z nejhoršího venku, mají opravené střechy a krovy, zhotovené odvodnění, polovina už má i opravenou fasádu. V budoucnu je nutné dát nový plášť zbylé polovině,“ ilustruje děkan P. Martin Lanži, který se snaží tyto kostely zachránit pro příští generace. A jak dále zmiňuje, uprostřed každého listu kalendáře je číslo veřejné sbírky na opravu chrámů. V letošním roce tak obdrželi díky kalendáři finanční dary kolem 150 tisíc Kč.
Barokní venkovské sakrální stavby uváděné pod názvem „broumovská skupina kostelů“ tvoří jedinečný památkový a architektonický soubor. Nachází se na území klášterního panství a byly postaveny (s jednou výjimkou) podle plánů nejlepších architektů své doby – Kryštofa Dientzenhofera a jeho syna Kiliána Ignáce, a to v poměrně krátkém časovém rozmezí mezi lety 1690 a 1743. Stalo se tak díky velkému rozmachu kulturní výstavby iniciované zejména opatem řádu benediktinů Otmarem Zinkem. Díky své ucelenosti a rozsahu jsou ty stavby považovány za architektonický skvost, ale i každý jednotlivý kostel je možné označit za barokní perlu.
Kalendář, který vznikl i za podpory Královéhradeckého kraje, lze získat na děkanství v Broumově prostřednictvím e-mailu church.broumov@gmail.com.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou