16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jubileum na dědině

1. 7. 2015

|
Tisk
|

Pořád samá jubilea. Před dvěma roky cyrilometodějské (1 150 let od příchodu na Velkou Moravu), letos husovské (600 let od upálení českého reformátora), příští rok Karla IV. (700 let od narození otce vlasti).

1.7.2015, Autor: Martin T. Zikmund

Všechna tato zaokrouhlená výročí jsou spjata s významnými osobnostmi našich dějin a jejich počiny. Všechna jsou ale od nás historicky velmi vzdálena. To nijak nevadí, jen si musíme dávat pozor, aby nám nebyl vzdálen i étos těchto osobností, jejich zápal, nasazení, široké srdce a vznešené ideje. Je dobré a užitečné si připomínat velké děje dějin našeho malého národa, neboť v nich jsme cosi cenného darovali také ostatním – okolní Evropě a vůbec světu. V nich jsme vskutku nabyli jisté světovosti, neboť jsme se tehdy nestarali a nestrachovali jen sami o sobe. Nejlépe uctíme památku našich předků tím, že se zaměříme na velké či malé výzvy, které stojí před námi právě dnes – ať už v církvi, či ve veřejném životě. A to  přímo v místech, obcích a farnostech, kde žijeme. Chceme-li změnit dějiny, začněme od své dědiny.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou