26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jsme hrdí na našeho patrona sv. Štěpána

27. 4. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/18 Jan Pavel II., 27.4.2011

Vládnoucí strana Fidesz premiéra Viktora Orbána dokonale využila své dvoutřetinové většiny v parlamentu a schválila novou ústavu. Výslovně se v ní odvolává na Boha, křesťanství, sv. Štěpána a na vlast. Různorodá kritika tohoto nového dokumentu zaznívá z řad opozice i ze zahraničí.

V Rumunsku a na Slovensku vyvolala nesouhlas ona pasáž z nové ústavy, podle níž má maďarský stát převzít odpovědnost za pět milionů Maďarů žijících v zahraničí. Těch je nejvíc právě ve zmíněných dvou zemích. Domácím kritikům se zase nelíbí, že pojem manželství je vysvětlen jako svazek mezi mužem a ženou a že ústava nepředpokládá ani v budoucnu homosexuální manželství. Trnem v oku je jim také, že ve schváleném dokumentu je výslovně uvedeno, že lidský plod má být chráněn už od početí, což může být vykládáno protiinterrupčně. Zejména však opozice kritizuje skutečnost, že pro schválení řady zákonů bude napříště vyžadována dvoutřetinová většina, a to podle ní znesnadní budoucím vládám tyto zákony měnit. Proti těmto i dalším námitkám vládní strana uvádí, že měla k dispozici vedle odborných analýz stanoviska občanských organizací za celá dvě uplynulá desetiletí. Nový text ústavy podle Orbána odpovídá 21. století, a navíc je „esteticky krásný“. Pro novou ústavu zvedlo ruku 262 poslanců, 44 bylo proti a jeden se hlasování zdržel. Socialisté a liberálové se však odmítli hlasování účastnit. Prezident Pál Schmitt novou ústavu podepsal 25. dubna, v den výročí drtivého vítězství Fideszu v loňských parlamentních volbách. Schválený dokument bude platit od příštího roku a nahradí současnou ústavu z roku 1949.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou