16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jsem přesvědčen, že biskup má být pastýř

6. 11. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/45 Jak se žije ekologickým zemědělcům, 6.11.2007

Před časem jsme čtenářům nabídli možnost zaslat jakýkoli dotaz pro českobudějovického sídelního biskupa Jiřího Paďoura s tím, že nejzajímavější dotazy a odpovědi uveřejníme. V redakci se nahromadila řada otázek, na které pan biskup písemně odpověděl. Připojil také pár slov o tom, jaký smysl má pro dnešní dobu poslání biskupa.

Jaký největší zážitek jste si přivezl z letošního setkání mládeže v Táboře?
PETR NOVÝ, Sezimovo Ústí

Znovupotvrzení toho, co už léta sleduji. Že platí, co říká Pán Ježíš: „Kde jsou dva nebo tři v mém jménu, já jsem uprostřed nich“ – natož šest tisíc lidí v jeho jménu, jeho škole a jeho duchu.

Co myslíte, že od vás mladí lidé očekávají?
JANA KONEČNÁ, Tábor

Porozumění a pomoc. O obojí se průběžně snažím.

Kdybyste se narodil na Srí Lance, byl byste katolíkem, nebo buddhistou?
PETRA DLOUHÁ, Hradec Králové

Narodil jsem se v Čechách, v křesťanské rodině. Jsem za to Pánu Bohu a rodičům vděčný. Když jsem poznal, co to znamená být křesťanem, byl jsem a jsem šťastný. Vím, komu jsem uvěřil, a jsem si jist. Jako katolík respektuji ostatní. Netoužím být někým jiným, někde jinde, někdy jindy. Jsem tady a teď. Evangelium má moc všude a vždy. Je to známka Boží moudrosti a moci.

Jaké předpoklady pro asketický život kapucína měl mladý talentovaný divadelník Jiří Paďour, jehož očekávala světská kariéra a zajímavé role? Co ho ovlivnilo a jak byl učiněn tento krok? Nebyla to náhodou ztráta pro umění?
APOLENA RUBEŠOVÁ

Jakkoli si vážím velkých hodnot umění, i toho, co jsem mohl objevit a prožít v divadle, považuji to – slovy apoštola Pavla – za bezcenný brak ve srovnání s poznáním Ježíše Krista.

Kdo je váš nejoblíbenější současný herec?
ANDREA NĚMCOVÁ, Plzeň

Nikdy to není jen jeden člověk. Natolik cítím stavovsky, že jména nevyslovím. To se prostě mezi námi nedělá.

Když vás papež jmenoval biskupem, co vám první prolétlo hlavou?
BLANKA ČÍHALOVÁ, Sudoměřice

Pán Bůh je velký. A to je také moje heslo.

Domnívám se, že biskup by měl být v dnešní době hlavně manažer. A pokud jím není, měl by na tuto práci mít člověka a sám se věnovat jiným pastoračním úkonům. Souhlasíte s tímto názorem? Nakolik s touto představou koresponduje současné složení ČBK?
JAROSLAV BURGER, Praha

Jsem přesvědčen, že biskup má být pastýř. Všichni bratři biskupové v ČBK vynakládají maximum sil. U každého se mám čím inspirovat. Všichni máme potíže. Je to velmi náročné a všichni hledáme dobré řešení. Podařily se velké věci, čeká nás nadále mnoho úkolů. Pomoc nutně potřebujeme a jsme vděčni mnoha našim spolupracovníkům. Máme je, vážíme si jich, bez nich bychom se neobešli. Ovšem najít odbornou pomoc je nadále velmi svízelné.

Ve sdělovacích prostředcích je dost útoků proti církvi a jen biskup odhadne, kterými se vůbec nezabývat a na které naopak odpovědět důkladně. Prosím, abyste častěji využívali týdeník a vydávali více pastýřských listů.
KAREL ŠŤÁVA, Smečno

Ano, někdy je třeba se veřejně vyjádřit, ale nemůžeme přistoupit na triviální mediální zkraty.

Co se vám jako biskupovi nejvíce daří a co naopak nedaří?
PETR ZBOŽÍNEK, Kolín

Rozsah úkolů je tak komplikovaný, že musím být velmi opatrný v podobném hodnocení. Boží věci, lidské osudy, situace ve světě, ve státě, v církvi univerzální a v naší republice i v diecézi jsou stálé výzvy. Život má mnoho problémů a následování Krista má v sobě nádheru a sílu. Je to každodenní zážitek kříže, ale i radosti z toho, že on nám to předpověděl a učí nás obtíže snášet.

Co děláte pro to, aby do kostelů chodilo více mladých lidí?
VLAĎKA SMUTNÁ, Dunajská Streda

Snažím se všude ozřejmit moudrost, krásu, moc a dobrotu Pána Ježíše.

Co máte na křesťanství nejraději?
MAHULENA VÁVROVÁ, Karviná

Krista Pána.

Proč biskupové více nepodporují jedinou křesťanskou stranu v parlamentu KDU-ČSL?
ALENA VINŠOVÁ, Ostrava

Těm, kdo se chovají jako křesťané, jsme vděční.

Neměl by se už konečně zrušit celibát? Evropa vymírá a mladí katolíci by jistě vychovávali děti ve víře. Dřív měli věřící třeba sedm dětí, ale to si dnes málokdo dovolí.
DANA MALÍKOVÁ, Brno

Celibát je podmínkou kněžské služby z autority církve. Nelze ho pochopit a přijmout bez víry a lásky.
Druhá část otázky s tím absolutně nesouvisí.

Proč se v některých kostelích podává Tělo a Krev Páně těm, kdo přisluhují u oltáře, ale ostatním věřícím jen Tělo Páně? Netvoří všichni přítomní jeden Boží lid?
J. AUTENGRUBEROVÁ, Praha

Je to z toho důvodu, že způsob sv. přijímání má svá pravidla. Jsou uvedena v misálu na str. 53 a následující. Pokud misál nevlastníte, Váš kněz Vám jistě ochotně dovolí do něj nahlédnout.

Proč se katolická církev tak brání ekumenismu (viz poslední dokument papeže Benedikta XVI.)? Jsme staří lidé a neumíme to pochopit.
Ing. BŘETISLAV BOUŠEK, Praha

Církev vytrvale hledá ztracenou jednotu.

Papež Jan Pavel II. by se nikdy s lefebvristy nespojil, jako to teď udělal současný papež. Je to krok zpět, někam do středověku. Nemyslíte si, že to církev spíše rozděluje?
Rodina MÁDROVA

Je třeba vnímat celou záležitost jako moudrý, velkorysý akt, kterým chce Svatý otec předejít schizmatu, jakkoli je skupina ctitelů uvedené liturgie malá. Sám papež pokojně, usebraně a s úctou slouží mši svatou obvyklým způsobem.

Katolický týdeník jsou naše nejoblíbenější noviny. Jak se líbí vám?
Manželé KOUTEČTÍ, Olomouc

Katolický týdeník se snaží. Má velkou příležitost posloužit Kristu a spáse lidí. Ale nemůže všechno. Hledá své místo a způsob sdílení.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou