26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jsem mladý, krásný...

10. 9. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/37 Sebepřijetí, 10.9.2009, Autor: Petr Šmolka

Nakupujte u odborníků. U těch, kteří jsou s to vetknout svá moudra do příruček plných zaručeně fungujících návodů! Tak si i já ráno co ráno opakuji nahlas před zrcadlem ono kouzelné zaříkávadlo: „Jsem mladý, krásný a inteligentní…“ Někde ale zřejmě dělám chybu. Jinak by z něj na mě přece nemohl civět pořád jen jakýsi vrásčitý, zjevně dementní stařík.

Sebepřijetí je potvůrka zrádná. Nejenže výrazně ovlivňuje naše celkové emoční ladění, ale do značné míry zasahuje i do vztahů s okolím. Přiměřené sebepřijetí je (mělo by být) jedním z významných kritérií výběru životního partnera. Není snadné žít s někým, kdo se o sobě domnívá, že je dokonalost sama; ještě těžší však bývá koexistence s bytostí plnou mindráků. Říká se sice, že člověk, který nemá rád sám sebe, nemůže mít rád druhé, ale toto tvrzení je lépe brát s rezervou. Abychom potom náhodou nepodlehli představě o přímé úměře mezi sebeláskou a láskou k dru- hým. Co však dělat, když jsme svůj život spojili s někým, pro koho je opravdu těžké mít se autenticky rád? Čekáte-li teď jakýsi zaručený návod či radu, pak vás nepochybně zklamu. V každém případě byste se měli smířit se skutečností, že se budete neustále pohybovat na velice tenkém ledě. Tanec mezi vejci je proti tomu aktivitou nadmíru bezpečnou a nenáročnou. Už proto, jak obtížně se lze podobným bytostem zavděčit. Nemusíme být zasaženi sociální genialitou, aby nám došlo, že ošidná bude vždy i sebelépe míněná kritika. Zvláště, pokud se neomylně strefíme do partnerova citlivého místa. Postupem času můžeme ovšem dojít k závěru, že on zkrátka jiná než citlivá místa nemá. Zaručený efekt nemusí přinést ani chvála a povzbuzování. Už proto, že pravý „zamindrákovanec“ si stejně bude myslet, že to říkáme „jen tak“, ale ve skutečnosti si myslíme něco úplně jiného. Účinnější pomocí bývá naše jednání. Pokud z něj cítí, jak a čím je pro nás zajímavý, pokud v něm dokážeme vyvolat patřičný pocit bezpečí, pak časem může pozměnit i postoj vůči sobě samému. Někdy jsou však pochyby o vlastní hodnotě natolik silné, že cestou ke změně je až vhodně zvolená psychoterapie.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou