16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jmenování biskupa rakouské katolíky zaskočilo

19. 2. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/8 Svátost, nebo rituál, 19.2.2009, Autor: Martin T. Zikmund

Na rakouské církevní scéně dochází k dosud neobvyklým turbulencím. Po nedávném jmenování nového pomocného biskupa linecké diecéze Gerharda Wagnera se zvedla vlna kritiky mezi kněžími i laiky, kteří odmítají jeho příliš konzervativní názory. Wagner nakonec prostřednictvím diecézního biskupa Ludwiga Schwarze sdělil médiím, že kvůli prudké kritice požádal papeže o zrušení svého jmenování. Do uzávěrky tohoto čísla nebylo zveřejněno, jak Vatikán s jeho žádostí naloží.

Děkani linecké diecéze se dokonce uprostřed minulého týdne sešli k mimořádné schůzi, při níž se 31 z 35 přítomných vyslovilo proti Wagnerově nominaci. Vadí jim – stejně jako laikům – že se ještě jako farář několikrát vyjádřil příliš ostentativně o přírodních pohromách jako o Božích trestech, že neuznává podávání svatého přijímání na ruku, že populární literaturu, jako Harry Potter, považuje za ďábelskou atp. V diecézním týdeníku Kirchenzeitung se objevila celostránková anketa k této záležitosti, v níž převažovaly negativní ohlasy. „Lidé mi volají a jsou rozhořčeni,“ vyjádřila se v něm například Margit Hauftová, prezidentka Katolické akce.

PŘECITLIVĚLÉ REAKCE

„Dejte novému biskupovi šanci,“ vyzýval své diecézany ještě před Wagnerovou žádostí o zrušení jmenování linecký biskup Ludwig Schwarz. Ten přitom zdůrazňoval zejména pastorační schopnosti nového biskupa, který působil přes dvacet let jako farář ve Windischgarstenu, kde s ním byli farníci spokojeni. Podobně to nahlížel i biskup Klaus Küng ze St. Pöltenu, jenž varoval před škodlivou polarizací v církvi. Rovněž P. Adolf Pintíř, generální vikář českobudějovické diecéze, která s lineckou sousedí, se pro KT vyjádřil, že „nový biskup by se neměl kádrovat předem. Ostatně Gerhard Wagner má za sebou solidní studia v Římě“. Přecitlivělé reakce Rakušanů lze podle něj vysvětlit nejspíš časovou sousledností s aférou kolem zrušení exkomunikace čtyřem tradicionalistickým biskupům.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou