16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jihlavský Sv. Ignác se otevře i kultuře

2. 5. 2023

|
Tisk
|

Rozsáhlé opravy střechy a průčelí kostela sv. Ignáce z Loyoly v Jihlavě, které začaly v červnu loňského roku, jdou do finále.

Vydání: 2023/18 Otevřít druhým dveře, 2.5.2023, Autor: Lenka Fojtíková

Příloha: Diecézní zpravodajství - Brněnská diecéze


V posledních měsících prošly rukama restaurátorů vstupní dveře a střecha sanktusníku dostala novou měděnou krytinu. S jarním oteplením pokračovaly práce na průčelí fasády. Nezbytný byl také přesun mnoha tun sutin. Farnosti se také podařilo dohodnout se s městskou památkovou péčí a národním památkovým ústavem na barevnosti fasády, která vrátí ranně baroknímu chrámu podobu, jakou měl v době svého vzniku.
„Jedinou stopu barvy fasády z období výstavby kostela jsme našli na severní věži v místech, kde ji překrývá pultová střecha. Na základě vzorků jsme posuzovali varianty barevnosti a po užším výběru jsme nanesli vzorky na fasádu. Věříme, že výsledná podoba podpoří charakter kostela jako barokní dominanty Masarykova náměstí,“ vysvětluje vedoucí stavebního oddělení Biskupství brněnského a technický manažer projektu Aleš Taufar.
Projekt by měl pomoci tomu, aby se z kostela stal i živý kulturní prostor pro návštěvníky a obyvatele Jihlavy. „Připravujeme aplikaci, která v budoucnu provede architekturou, uměleckou výzdobou a historií kostela. Návštěvníci budou mít také možnost navštívit expozici Jihlava zmizelá, s jejíž přípravou nám výrazně pomáhá Muzeum Vysočiny Jihlava,“ upozorňuje farář a manažer projektu P. Marian Jiří Husek. Další výstava, která bude otevřena po skončení oprav, se jmenuje Island – Po stopách misionářů a vznikla díky partnerské spolupráci s katolickou církví na Islandu. Na podzim roku 2022 se totiž P. Husek zúčastnil cesty po Islandu, kde pořídil sérii fotografií. Po ukončení stavebních úprav na konci letošního léta bude nová kulturní nabídka kostela sv. Ignáce zařazena do programu podzimního Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava.
Projekt podpořily evropské a norské fondy zhruba 26 miliony korun. Na restaurátorskou obnovu vstupních vrat farnost získala příspěvek ministerstva kultury 200 tisíc korun, město Jihlava dalo 20 tisíc.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou