26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ježíšův křest sjednotil Starý a Nový zákon

6. 1. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/2 Palachův týden 1989, 6.1.2009

Pán Ježíš určitě nepotřeboval křest, který chápu jen jako výraz jeho pokory. Zajímá mě, jestli pro nás jeho křest má ještě nějaký další význam.

Ano, Pán Ježíš nepotřeboval křest. Je vtělený Boží Syn, jak vyznává křesťanské vánoční poselství, a tedy nepotřebuje žádnou formu očisty a odpuštění. Je svatý. Jeho křest v Jordánu je opravdu výrazem pokory, se kterou se sklání k nám lidem zatíženým hříchem, aby se tak zařadil do zástupu kajícníků a tímto způsobem nám vyjádřil láskyplnou solidaritu.
Tak se Kristus ve křtu stává „hasičem“, který se dobrovolně vrhá do plamenů, aby z nich vytáhl nás, hořící oběti. K celkovému osvětlení významu Kristova křtu nejlépe poslouží evangelia. Ta totiž nejsou pouhými popisy událostí z Kristova života, ale svědectvím víry prvotní církve, která vyrostla z tajemství Krista a jeho poslání, jak je pozvolna jeho učedníci pod vlivem Ducha Svatého odkrývali, hlásali, zapisovali, a tak i vysvětlovali. A sem patří i Kristův křest. Vyjděme tedy z evangelií. Všechny čtyři zmiňují Kristův křest různým způsobem, to podstatné je u nich však společné. Především je zjevné, že křtem je Kristus veřejně představen Izraeli, a může tak zahájit svoji činnost. Tím, kdo Ježíše uvádí, je Jan Křtitel. K němu přichází Pán s žádostí o křest a on také zprostředkovává a odhaluje význam jeho křtu. Děje se to nejprve zdráháním. Jan si uvědomuje, že ho Ježíš převyšuje. Naopak on, služebník, který není hoden Pánu rozvázat řemínek u opánků, by měl být pokřtěn od Ježíše. Nakonec přece jen na Kristovo naléhání svoluje, aby naplnil vyšší, Boží spravedlnost.
V této poslušnosti tedy Jan dosvědčuje svoji podřízenost Vyššímu, kterého zpřítomňuje Ježíš. Zároveň naznačuje, že tato Kristova novost neruší to staré, ale vyrůstá z něj, neboť přichází „skrze křest Jana“.

Kdo je vlastně Kristus?
Tak je pokřtěný Ježíš zjevením jednoty Starého a Nového zákona, která tkví v jednotě Boha a jeho smlouvy a ustavuje jedno posvátné Písmo, které není literou, ale Duchem živého Boha, který přichází v tomto Ježíši, adeptu na křest.
Samotný křest je pak zjevením vlastního Ježíšova tajemství, které je tajemstvím zjevující se Boží Trojice. Na Krista – Božího Syna – sestupuje totiž v podobě holubice Duch Svatý, a tak v tomto symbolu učedníci poznávají, že on je ten slíbený Pomazaný, Mesiáš, kterého Otec posílá na svět. Evangelium sv. Jana navíc zdůrazňuje, že tento Ježíš, kterého Jan uvádí a křtí, přichází jako slíbený Beránek, který bere na sebe tíhu hříchů a takto je překonává. Kristův křest tedy není jen jedna z událostí Kristova života, ale spíše událost, která odhaluje podstatné: Kdo je vlastně Kristus a proč přišel, a kdo jsme my. Zároveň je v tomto zjevení odkryta také jednota Písma svatého i univerzalita vykoupení. Tak je Kristův křest klíčovou událostí. Zjevuje totiž v Kristově poslání tajemství jeho božství a význam jeho oběti. Staví Pána do souvislosti s Janem a Izraelem a zároveň jej odlišuje a ukazuje jeho přesažnost. Událost Kristova křtu a její výklad jsou v tomto smyslu nosné pro celý křesťanský život. Ten stojí a padá na víře v Kristovo božství a na jeho trinitárním rozměru – a uskutečňuje se ze svátostného křtu, kdy je nám v Kristu odpuštěno a stáváme se Božími syny v Synu.
P. Stanislav Drobný, farář v Brně-Komárově


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou