26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ježíškovy matičky - hanácká tradice

10. 4. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/15 Můj nevěřící partner, 10.4.2007

Podle pověsti se v 15. století na Hané rozšířil mor. Na popud hraběnky Alžběty z Račkounů začali lidé konat poutě, aby se choroba zastavila. Právě tak zřejmě vznikla ojedinělá velikonoční tradice – průvod Ježíškových matiček.

V kronice obce Lašťany je o ní zmínka poprvé v roce 1700 jako o velikonočním zvyku. V období komunismu byla tradice s výjimkou roku 1968 přerušena, od roku 1990 se lašťanské průvody konají opět pravidelně. Matičky představují pokaždé jiná dvě mladá děvčata doprovázená dvěma mládenci.
O letošním Hodu Božím velikonočním vyšly ráno v průvodu Ježíškovy matičky Adéla Brodacká a Martina Janštová v hanáckých krojích a s věnečky na hlavách. Nesly kříž a svíci, mládenci Ondřej Langr a David Václavek drželi korouhve. Jejich cesta vedla od lašťanské školy ke kapličce. Tam proběhl krátký obřad, lidé se modlili, muzika hrála. Pak se celý průvod vydal do nedalekých Bohuňovic, kde na matičky čekal P. Josef Švéda, aby je doprovodil do kostela sv. Jana Křtitele. Poté přivedl ještě matičky bohuňovické a loděnické (ustrojené do dlouhých bílých šatů a černých šátků) a slavil slavnostní mši svatou. Po ní se celý průvod opět s muzikou odebral zpátky do vsí.
Nedělnímu průvodu předchází vždy ještě cesta do bohuňovického chrámu na Bílou sobotu, kterou konají jen matičky v černých šatech a bílých hanáckých šátcích s mládenci bez průvodu. Po večerní mši svaté se matičky seřadí před oltářem do půlkruhu, jedna žádá o kříž, druhá hází na talíř symbolických deset mincí. Poté jim farář vydá kříž. Matičky se vracejí do své vesnice za doprovodu zvonícího zvonu. Ve škole pak vždy nazdobí kříž, svíci i korouhve a připraví je tak na nedělní slavnost.
V porevoluční době je duší této tradice v Lašťanech Drahomíra Brodacká. „Je to krásný velikonoční zvyk. Dívky mají oblečené kroje staré i sto let. Ty patří paní Theimerové, která je má ještě po své babičce,“ vysvětluje. Před každými Velikonocemi je na slavnost vždycky krásně naškrobí a vyžehlí. Nejtěžší však podle jejích slov je přesvědčit dnešní mladá děvčata, aby vyrazila do průvodu právě jako matičky.
ZITA CHALUPOVÁ


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou