12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jedna farnost, nebo čtyři farnosti?

5. 8. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/32 Maria v životě a modlitbě křesťana, 5.8.2008, Autor: Aleš Palán

Duchovní správa v Ústí nad Orlicí se netýká jen samotného města, případně farnosti. Tři zdejší kněží se starají také o farnost Knapovec. „Mši svatou tam míváme jednou za měsíc. Asi dojde ke sloučení této farnosti, protože v Knapovci chodí do kostela opravdu jen minimum lidí,“ uvažuje ústeckoorlický děkan Vladislav Brokeš. Pod Ústí nad Orlicí spadají ještě farnosti Dolní Libchavy a České Libchavy. „Do budoucna se plánuje, že by k nám měla spadnout ještě Sopotnice. Měl by tak vzniknout jeden velký pastorační obvod Ústí nad Orlicí,“ vysvětluje pater Brokeš.
Na území, o které se farní správa dosud stará, žije zhruba 20 tisíc lidí; samotné Ústí má 16 tisíc obyvatel. V neděli přijde do kostela zhruba 650 věřících. Kromě toho je asi další stovka věřících v různých zařízeních pro seniory. V charitním Domě pokojného stáří se slouží mše svatá každých 14 dnů. Třicet čtyřicet lidí přijde na pravidelnou sobotní mši v Domově důchodců, na možnosti pořádat u nich mše svaté se farář dohodl i se zřizovateli nově postavených ústeckých penzionů pro seniory. „Pro lidi je to svátek, ženské se pěkně obléknou, vezmou si kabelku a jdou na mši,“ všímá si Vladislav Brokeš.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou