9.–15. dubna 2024
Aktuální
vydání
15
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jeden svět: sondy do složitého světa

17. 3. 2020

|
Tisk
|

Vydání: 2020/12 Církev v době koronaviru, 17.3.2020, Autor: Tereza Zavadilová

V kinech až koncem roku, na internetu už nyní a zcela zdarma lze zhlédnout desítky zajímavých dokumentů z celého světa. A to díky festivalu Jeden svět.

 

Záhy po svém pražském zahájení musel být tento dokumentární festival snímků o lidských právech vzhledem k epidemii přerušen. V metropoli i regionech by měl pokračovat přibližně za půl roku. Na webu promitejity.cz/filmy/ však pořadatelé nabídli zdarma ke zhlédnutí výběr takřka sedmdesáti dokumentů, které můžete sledovat doma. O některých z nich už v minulosti referoval KT, například o finském snímku Bohové z Molenbeeku – sondě do života tří muslimských chlapců z této bruselské čtvrti, kteří se ve stínu terorismu, k němuž se uchylují někteří jejich souvěrci, ptají po Bohu. Český dokument Bohu žel sleduje zase osud šesti žadatelů o azyl v ČR, různých národů i vyznání. V Dobré smrti slovenský režisér Tomáš Krupa natáčí rozhodování i závěr života ženy, která touží po eutanazii, a dánský film Poslední sny se zaměřil na úsilí ošetřovatelů i duchovních, kteří slouží umírajícím v hospici. Další snímky tematizují otázky ochrany stvoření, menšin, života ve válečných konfliktech nebo zanikajících kultur.

 

Živé trauma čínských jedináčků

Jedním z hlavních tématletošního ročníku festivalu je Čína. Hned tři snímky poslala do Česka jedna z nejodvážnějších filmařek současnosti Nanfu Wang. Na internetu najdeme jeden z nich Hooligan Sparrow pojednávající o čínské aktivistce proti zneužívání dětí. Kina pak uvedou její loňský dokument Národ jedináčků oceněný Velkou cenou poroty na prestižním americkém festivalu Sundance. Zde 35letá filmařka zacílila na nechvalně proslulou čínskou politiku jednoho dítěte, určenou k omezení růstu populace a tvrdě uplatňovanou v letech 1979-2015. Ta se dotkla takřka všech rodin a způsobila dodnes živé vícegenerační trauma.

Ve filmu mluví lidé, kteří se museli podílet na nucené sterilizaci žen a potratech včetně těch velmi pozdních, prováděných v posledních fázích těhotenství. „Neměla jsem tehdy jinou možnost, ale znovu bych to neudělala,“ uvádí pamětnice. Sterilizovala tisíce žen, kterým režim zakázal mít druhé dítě. Novorozenci se také běžně nechávali zemřít na ulici nebo se s nimi obchodovalo. Asi 130 tisíc narozených dětí mělo štěstí, že je adoptovali náhradní rodiče v USA.

Sama Nanfu Wang pochází z vesnice Jiangxi na jihovýchodě země. Má – stejně jako další Číňané její generace původem z venkova, kde se druhé dítě snadněji skrylo – mladšího bratra. Kdyby byl dívkou, zbavili by se ho, jak ve filmu přiznává sama její rodina. Pod vlivem všudypřítomné propagandy se Wang navíc za bratra v dospívání styděla a cítila vinu. Na Národu jedináčků začala pracovat jako čerstvá matka.

Drsné svědectví její rodiny nebo sousedů z vesnice prokládají archivní záběry propagandistických hesel a plakátů, ideologických divadelních her nebo všudypřítomné kontroly státních úřadů. Kdo se politice jednoho dítěte nepodvolil, riskoval vyvlastnění, ztrátu práce a další problémy. Lidé byli podporováni donášet jedni na druhé.

Náročným tématům se Nanfu Wang nevyhýbá ani v jiných dílech. Připomenutý snímek Hooligan Sparrow, kde upozorňuje na únosy a sexuální zneužívání školaček, autorce dokonce vynesl pověst „nepřítele státu“ a pro její rodinu, která na rozdíl od ní dál žije v Číně, znamenal policejní sledování.

 

Festival dokumentárních filmů Jeden svět. Datum konání bude upřesněno, aktualizace na www.jedensvet.cz

Filmy ke zhlédnutí zdarma na promitejity.cz

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou