26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jakou cenu má naše rodina?

7. 5. 2019

|
Tisk
|

Rodina má cenu – tak zní téma letošního Týdne pro rodinu, který se uskuteční 11.–19. května. V rámci celotýdenního slavení proběhnou stovky akcí po celé republice. Pomůže nám to lépe si uvědomit význam rodiny?

Vydání: 2019/19 Svatý otec v zemi růží, 7.5.2019, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma 19


V České republice je podle statistik přibližně 2,7 milionu rodin, resp. rodinných domácností. Mnohé ale berou rodinný život až příliš automaticky. „Neuvědomujeme si, že rodina má cenu. A proto se letos zaměřujeme na dvě témata: nově vzniklá hodnota v rodině a nezastupitelnost rodiny při výchově. Ke každému jsme vytvořili pracovní list. První se pokouší vyčíslit finanční částku, kterou je nutno vynaložit za práci pro rodinu, pokud by ji vykonávala agentura,“ vysvětluje Jitka Venhudová z Rodinného svazu ČR a dodává, že to je povzbuzení právě pro maminky, které občas mají pocit, že doma „nic“ nedělají.
„Pokud matka vychovává a pečuje v rodině o nejmenší děti a pozve i děti své kamarádky, je tzv. ‚doma‘. Někteří se mohou ptát, kdy půjde do práce. Když si ta stejná žena doma založí dětskou skupinu a bude pečovat o tytéž děti, je najednou v práci – a dostává za to peníze. V čem je rozdíl?“ ptá se Marie Oujezdská, ředitelka Národního centra pro rodinu. A dodává, že maminky, které jsou „jenom doma“, ztrácejí zdravé sebevědomí. Přitom si mnohdy neuvědomují, že právě když jsou „jenom doma“, utváří s dětmi vztahy a předávají jim hodnoty.
Druhý pracovní list vede k zamyšlení nad nezastupitelností rodiny a k rozlišování, které situace jsou v rodinném životě důležité. „Naše společnost je zaměřená na výkon a často nám jde o to, abychom viděli nějaký výsledek. Ale u výchovy ten výsledek nemusí být zjevný na první pohled. Jako mnohem důležitější vnímáme vztah a výchovu k němu. Už jen to, že vedle sebe sedíme a mlčíme, je hodnota. A tyto věci nelze spočítat,“ upozorňuje Jitka Venhudová. A doplňuje, že všechny vztahy potřebují čas a že fungující rodinu budujeme právě tím, že spolu prožíváme události běžných dní. Vytváříme místo, ve kterém jsou hodnoty jasně dané, kde se dítě nebojí svěřit a kde vidí, že překonávání překážek patří k životu. „Není tak vzdálená doba, kdy se lidé museli spoléhat na sebe navzájem, a díky tomu přežili i těžká období. Současným dětem se snažíme říct, že má smysl o rodinu usilovat, a proto není jedno, s kým rodinu založí, s kým budou vychovávat své děti. Všichni se učíme budovat pravdivé, hluboké a dlouhodobé vztahy celý život,“ uzavírá Jitka Venhudová.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou