26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jak zachovat a oživit poklady rorátů?

2. 12. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/49 Marta a Marie v adventu, 2.12.2008

České specifikum – ranní rorátní mše svaté se před koncilní obnovou konaly denně v průběhu celého adventu prakticky ve všech farních kostelích. A na poutních místech, jako je Svatá Hora, zvlášť. Byly to mše, při nichž z kůru zpívala literátská bratrstva, namnoze podporována ve zpěvu teplým pivem, které však mohlo jen zčásti zahnat nepříjemný ranní chlad...

Přestože žádný jiný národ nemá tak krásně rozvinutou rorátní tradici, v době pokoncilní jako by se po rorátech slehla zem. Příčinou byla nejen vláda jedné strany v naší zemi, ale také až přehnaně kritický postoj k rorátům v souvislosti s obnoveným pohledem na advent, v němž Zvěstování a příprava na „vánoční“ příchod Krista je tématem až posledního týdne doby adventní. Roráty se v druhé polovině minulého století zkrátka staly jednou z malých obětí dobře míněných koncilních reforem. Snad i proto se pohled na rorátní praxi postupně mění.

TŘI CESTY, JAK NA TO
Po zřejmě správné výtce, že rorátní mši svatou se stále stejným mariánským adventním formulářem není možné sloužit jako jedinou bohoslužbu ve všední dny celého adventu, se začala hledat řešení, jak tento liturgický poklad zachovat. Jako možná řešení se nabízejí v zásadě tři alternativy:

1. Samostatné použití jednotlivých rorátních písní při adventní mši svaté, jak to například nabízí Kancionál nebo Mešní zpěvy.
2. Vytvoření individuální rorátní pobožnosti, tedy liturgické formy, která dovoluje rorátům zachovat jejich hudebně-textovou stavbu, ale není ani mší svatou nebo bohoslužbou slova (roráty totiž byly provozovány patrně i při utrakvistické formě tzv. „suchá mše“).
3. Výjimečné sloužení raní rorátní mše, třeba s použitím vhodných textů z nového Mariánského misálu.


Třetí jmenovaná možnost rorátní praxe je již několik let provozována i na Svaté Hoře. Chrámový sbor, podporující lidový zpěv, raději oželel (nejen s ohledem na chuťové kvality) praxi podávání teplého piva během bohoslužby. Zato když hojně navštěvované svatohorské roráty skončí, sejdou se účastníci ještě na malém pororátním agapé se svařeným vínem a výtečnými preclíky svatohorské provenience. Všichni zblízka i zdáli jsou srdečně zváni: rorátní mše jsou letos o sobotách 6., 13., a 20. prosince a také na Štědrý den. Vždy v šest hodin ráno v bazilice.
PAVEL ŠMOLÍK, varhaník svatohorský


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou