26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jak vnést jiskru do vztahu

29. 1. 2019

|
Tisk
|

U večeře při svíčkách jen my dva. Bez dětí, bez nutnosti řešit „provozní záležitosti“. Někomu se to podaří po deseti, po dvaceti, někomu třeba po třiceti letech společného života. A takové jsou Manželské večery. Příležitost zažít atmosféru „rande“ a občerstvit díky nim svůj vztah dostaly v Česku už tisíce párů.

Vydání: 2019/5 Papež v Panamě: Mládí není čekárna, 29.1.2019, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma 5


Série osmi večerů kurzu Manželské večery začne na území celé České republiky v rámci Národního týdne manželství, a to symbolicky ve valentýnském týdnu (od 11. do 17. 2.). Název „Zveme Česko na rande“ vybízí páry různého stáří a vyznání, aby přišly, aby byly víc spolu, aby komunikovaly. „Konečně je pro mě manželství na prvním místě.“ „Do té doby, než jsme absolvovali kurz, jsem se cítila jako matka dětí mého muže, teď se cítím i jako manželka.“ „Náš největší problém je, že se všechno točí kolem dětí, i v tom nám kurz pomohl.“ „Kurz nám dal naději, že věci lze změnit. Že existuje úzce prožívaný vztah, že je to práce a vůle obou.“ „Uklidnili jsme se, že jsme v pořádku, a je jen potřeba si udělat na sebe víc času a mít k sobě víc úcty.“ Tak hodnotí Manželské večery lidé, kteří se jich už zúčastnili. Někteří dokonce dodávají, že se na ně po časech vracejí, aby si některé věci ještě dořešili.
„Jsou tu páry různého věku a jsou tu vidět i šediny. Večery jsou úplně pro každého,“ přitakávají manželé Jakub a Dagmar Güttnerovi z kanceláře Manželských večerů, kteří je organizují už dvanáct let a kteří také školí lektorské páry. Vzpomínají, že se jich nedávno účastnil i pár s jedenácti dětmi. „Pro někoho je velkým zážitkem už jen společná cesta na kurz tramvají bez dětí,“ říká čtyřnásobná matka Dagmar Güttnerová. Podle ní jsou Manželské večery jednou z cest, jak „nahodit jiskru, která se už třeba vytratila“, jak pomoct vztahu, který už „není to, co býval“. „Kurz nejlépe funguje jako prevence, ale chodí tam i páry, kterým teče do bot. Jsou však i situace, kdy už spolu partneři nejsou schopni mluvit bez pomoci třetí osoby. Pak je lepší jít nejdřív na párovou terapii a teprve potom na kurz,“ konstatuje paní Dagmar, která pracuje i jako rodinná terapeutka.
Lepší než záchrana s terapeutem
Velmi často právě každodennost a stereotyp, pocit, že se ze vztahu vytrácí jiskra, je ideálním časem, kdy na kurz jít. „Do poradny za mnou chodí páry a stěžují si, že se z jejich vztahu vytratila zábava. Ale často říkám – a zaznívá to i na kurzu –, že do manželství se vždycky vyplatí investovat, že manželka nemusí být jen máma, která je celý den doma v teplákách, ale že to příjemné můžeme hledat společně a že to nemusíme hledat mimo vztah. To je dobrá zpráva,“ říká Dagmar Güttnerová. Hlavní kořen problémů vidí v nedostatku společného času, který je spojený s příchodem dětí i potřebou zajistit rodinu. „Ženě se přirozeně změní svět a někdy se příliš upne na to, aby byla dobrou matkou. To je přirozené, ale stává se, že manžel jde na druhou kolej, a je třeba si to uvědomovat a pracovat na tom,“ doporučuje terapeutka. Manželské večery vidí jako příjemnější i levnější cestu než potom, když už jde do tuhého, vztah zachraňovat a řešit s terapeutem. Oni sami je před časem s manželem absolvovali, protože kvůli práci na sebe neměli čas, a pak se rozhodli, že podobný luxus chtějí dopřávat i dalším párům.
Každý z osmi večerů začíná romantickou večeří při svíčkách, u malých stolků pro dva. Pak účastníci procházejí témata jako společný čas, umění komunikace, řešení konfliktů, odpuštění, rodina vlastní i partnera, sexualita v manželství i jazyky lásky. Manželé Güttnerovi přiznávají, že někdy dojde i na slzy, ale čas na cvičení, při kterých si v páru povídá vždy jen jeden s druhým v plném soukromí, je přesně vyměřený a témata přesně daná jako určitá „pojistka“ proti konfliktům a vášnivým emocím.
„Ještě že je na konci každého setkání modlitba, protože bez Boží pomoci by to nešlo,“ komentoval kurz jeden z účastníků po jeho skončení. Lektoři povzbuzují ty, kteří by měli obavy vstupovat do něčeho, co neznají: „Můžete přijít na první večer a pak se rozhodnout. Nemusíte se zavazovat k něčemu neznámému.“ A i kdybyste se třeba nezúčastnili přímo Manželských večerů (na webu www.manzelskevecery.cz můžete najít, kde v blízkosti vašeho bydliště se konají), můžete si zkusit na rande vyjít i bez nich. Koneckonců i to je cílem Národního týdne manželství – abyste spolu šli na rande, abyste spolu trávili čas a abyste se spolu bavili. Pomohly vám manželské večery? Napište nám o tom.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou