23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jak se stavějí Vánoce

16. 12. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/51 Vánoce, 16.12.2010, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Doma

Podzemím pražské Betlémské kaple voní syrové dřevo a narychlo ohřátá jaternicová polévka. A zatímco se pod točitými schody z ulice řadí lidé s taškami a čekají, až budou moci předat své exponáty na tradiční vánoční výstavu betlémů, její pořadatelé se ještě honem posilňují. „Máme zrovna trochu krizi – už týden stavíme, ještě týden to potrvá, a jak vidíte, moc nám to od ruky nejde,“ omluvně se usmívá hlavní organizátor Blahoslav Lukavec. Naštěstí nemá pravdu. U stěn podzemní síně už se táhnou podstavce z neloupané břízy: na ně přijdou skleněné police na exponáty. Připravený je pracovní stůl pro houslařského mistra Richarda Opplta, který zde stejně jako v minulých ročnících předvede, jak vznikají mistrovské housle, stojí i ponky pro mistry skláře, kde bude pro změnu k vidění malování skla a jeho broušení na historickém brusu či vyfukování skleněných ozdob a výroba tažených figurek. Ukázka vývoje tabulového skla od kulatých „bucen“ k plochému sklu má místo na protějším konci sálu stejně jako vzorník barevnosti skel z rukou skláře Rudolfa Baňase. A vprostřed výstavní síně spadá voda přes skleněné tabule do mísy z dílny Zdeňka Lhotského. „Sklo je jedinečný materiál, který člověka provází už přes pět tisíc let. A tradice vánočního skla u nás sahá do první poloviny devatenáctého století, kdy se vyráběly především skleněné foukané ozdoby, figurky a ozdoby ze skleněných korálků. Svými skleněnými výrobky tehdy Češi zásobovali velkou část světa,“ vysvětluje Blahoslav Lukavec, proč za téma letošního 31. ročníku této výstavy, tradičně spojující podívanou a poznání, pořadatelé vybrali právě tento křehký materiál.

Mnohotvárná krása

Stoletá vitráž u vstupu na výstavu pochází z demolice kostela v Krušných horách. Zvony k vystaveným hodinám se skleněnými číslicemi odlil pro výstavu mladý zvonař Michal Votruba z Táborska. „A tady za těmi zavěšenými starými okny budou hořet svíčky,“ prozrazuje Lukavec. „S tímhle adventním zvykem jsem se setkal na Vysočině. Fascinovalo mě to neklidné mihotavé světlo – jako jistota v dáli.“ Další z pořadatelů Jiří Kubec, autor skleněného „vodopádu“, zase předvádí skleněné varhany, na které si návštěvníci budou moci zacinkat, či jeskyni s prosvícenými „drahokamy“ z barevných skel, koryto na skleněné korálky nebo kuličkovník na cvrnkání skleněnek – nepostradatelné zázemí pro dětské návštěvníky. To vše je doprovodem k tradičnímu tématu výstavy, betlémům malým i velkým, lidovým i uměleckým, nejen ze skla, ale i z jiných materiálů: papíru, dřeva, plsti, kovu, textilu či těsta… Například Ludmila Dominová z Hluboké nad Vltavou své betlémy vyšívá rybími šupinami. „Je to tradiční jihočeské umění, původně se tak vyšívaly kroje,“ přibližuje paní Ludmila, která si pečlivě zjistila podrobnosti o této technice a dnes zvládá celý pracný proces ruční přípravy materiálu. „Z upravených šupin si vystříhám drobné motivy a ty pak přišívám světlými korálky. Betlémy už nepřizdobuji, protože technika je dost zdobná sama o sobě,“ říká paní Ludmila, pro jejíž výrobky si jezdí zájemci z celé Evropy.

Vánoce po celý rok

První vánoční výstavu uspořádal Bonsai klub Praha, jehož je Blahoslav Lukavec dlouholetým členem, v roce 1980: „Tehdy to byla krásná příležitost, jak navzdory době veřejně oslavit Vánoce a zazpívat si koledy,“ komentuje Lukavec. „Vždycky už někdy začátkem roku si sedneme s Jirkou Kubecem v jeho chaloupce, otevřeme si víno a v diskusi a někdy až hádce vymýšlíme další ročník,“ přibližuje Blahoslav Lukavec, jemuž s výstavou každoročně pomáhá i celá jeho rodina. Řada vystavovatelů je už pravidelnými účastníky, například Marcela Plodrová, Jasna Krupičková a Ondrej Hiadlovský, stále však přicházejí noví (či je pořadatelé cíleně vyhledávají a oslovují) a nikdy není do poslední chvíle jisté, co všechno se vlastně na výstavě objeví. Speciálně pro letošní ročník tak například svůj betlém namalovala na šestitabulkové okno pětaosmdesátiletá Valérie Benáčková. Tak velká podmalba na sklo skutečně není k vidění často. Výstava Skleněné Vánoce v Betlémské kapli trvá od 27. 11. 2010 do 3. 1. 2011 a její podrobný program najdete na stránkách www.vanocnivystava.cz. Vstupné je nevysoké a v rámci výstavy funguje též krámek, kde lze zakoupit drobné dárky či také vystřihovací betlémy anebo DVD z tohoto i předchozích ročníků výstavy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou