16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jablonné čeká výročí i rekonstrukce

10. 3. 2020

|
Tisk
|

Poutní místo v Jablonném v Podještědí letos čeká hned několik velkých událostí. Patří mezi ně pouť s mezinárodní účastí i chystaná rekonstrukce baziliky.

Vydání: 2020/11 Sedm let nástupcem sv. Petra, 10.3.2020, Autor: Karel Pučelík

Příloha: Diecézní zpravodajství - Litoměřická diecéze


Rok 2020 je jubilejním rokem zakladatelky poutního místa sv. Zdislavy, patronky rodin, litoměřické diecéze a kongregace sester dominikánek. Podle dostupných pramenů se narodila právě před osmi sty lety (tedy roku 1220, žila do roku 1252). Kvůli tomuto výročí se v poslední květnový den na sever Čech chystají poutníci z různých koutů republiky. Dorazit má i dominikánský magistr Gerard Francisco Timoner, který se stal hlavním představeným řádu loni a pochází z Filipín.
Vznikne nová expozice
V jubilejním roce má také zahájit rekonstrukce tamější baziliky sv. Vavřince a sv. Zdislavy. „I to můžeme vnímat jako dar Zdislavy a Zdislavě. Chystáme se opravovat lucernu nad kupolí, fasádu průčelí, elektroinstalace, osvětlení a omítky uvnitř,“ uvedl rektor baziliky P. Pavel Maria Mayer OP. Oprava zasáhne i do podzemních prostor, kde má být později umístěna i nová expozice o významné dobrodince celého regionu. „Rekonstrukce varhan je již v plném proudu,“ podotkl P. Mayer.
Rekonstrukci mohou finančně podpořit drobnými dary i návštěvníci kláštera a poutního místa. „V klášteře nabízíme Jablonské píšťaly – Hořické trubičky, jejichž zakoupením je možné pomoci stavbě varhan. Poutníkům jsou též k dispozici jubilejní oplatky s novým Zdislaviným portrétem a řada dalších dárků se sv. Zdislavou,“ doplnil dominikánský duchovní.
Historický nález
Dobu sv. Zdislavy z Lemberka podle zjištění archeologů pamatují také fragmenty několika prostých obydlí ze 13. století. Trojici pozůstatků tzv. polozemnic výzkumníci nalezli v centru města nedaleko barokního chrámu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou