26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Islámský stát zajal stovky křesťanů

3. 3. 2015

|
Tisk
|

Nejméně tři sta křesťanů z vesnic na severovýchodě Sýrie zajali v minulých dnech ozbrojenci Islámského státu (IS). Podle pozorovatelů dobyl IS v regionu hned deset křesťanských osad.

Vydání: 2015/10 Za oběti střelby se modlí v Anglii, 3.3.2015, Autor: Alena Scheinostová

„Rukojmí, které zajali, odvezl IS na své území,“ sdělili médiím syrští pozorovatelé v exilu; ženy a děti jsou zadržovány v okupovaných osadách. Z oblasti prchají civilisté, jejich počty se odhadují na tisíce. Podle místních lidí je zacílení útoků IS proti křesťanům jednoznačné a dá se očekávat, že teroristé budou chtít rukojmí vyměnit za své zajaté spolubojovníky. Jednomu z unesených se údajně podařilo zatelefonovat příbuzným do Kanady, kteří ho spojili s organizací ADFA pomáhající příslušníkům chaldejské církve. Když se však zástupci ADFA pokoušeli dovolat zpět, zvedali telefon už jen příslušníci IS.
Podle agentury Reuters teroristé v neděli propustili devatenáct zajatců starších padesáti let; lidé našli útočiště v kostele v nedalekém městě Hasaká. Osud ostatních rukojmí není jasný.
Na konci ledna se kurdským milicím podařilo vytlačit teroristy z města Kobani a jednotky IS se stáhly do okolí. Proti IS v Iráku i Sýrii útočí mezinárodní koalice a zpomaluje jeho postup. Přesto se zatím nepodařilo rebely zastavit. „Současný vývoj nahání strach menšinovým skupinám, které byly vždy nejslabším článkem řetězce. Kdo může, utíká. Lidé vesměs cítí, že je svět opustil,“ popsal Vatikánskému rozhlasu situaci apoštolský nuncius v Damašku Mons. Mario Zenari.
Podle Zenariho je nutné pokračovat v opatřeních mezinárodního společenství. „Některá už byla přijata – bylo přerušeno zásobování IS, zmrazeny bankovní účty, přerušeny dodávky ropy. Je snaha zadržet bojovníky, kteří propadli této ideologii a přicházejí sem z Evropy,“ vyzdvihl apoštolský nuncius. Narážel tak mj. na fakt, že Německo či Francie začaly odebírat pasy a občanské průkazy lidem podezřelým z kontaktů s islamisty a z přípravy vycestování, aby se mohli v Sýrii či Iráku přidat k IS.
(čtk, ravat, sch)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou