26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Irská kapela U2 míří do Česka!

18. 5. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/20 Kardinál Schönborn exkluzivně pro KT, 18.5.2012, Autor: čtk

Slavná irská kapela U2 míří do České republiky – to je zpráva, která asi nenechá mnohé hudební fanoušky chladnými. Měla by zahrát na charitou připravovaném koncertě v červenci 2013 na letiši v Mošnově na Novojičínsku.

Akci připravuje Diecézní charita ostravsko-opavská a zdá se, že této hudební události nestojí nic v cestě. „Na základních věcech jsme se už dohodli. Nyní se dolaďují detaily,“ říká pracovník charity a jeden z pořadatelů Filip Habrman. Podle něj by měli o podrobnostech koncertu v nejbližších týdnech jednat s manažerem skupiny. „Dokud ale nebudeme mít na stole podepsanou smlouvu, nechceme informace příliš šířit,“ odmítá sdělit cokoli bližšího Filip Habrman. Smlouvu by měl manažer kapely údajně podepsat na červnovém festivalu moderní křesťanské hudby Slezská lilie. 

První a dosud poslední koncert slavných U2 v Česku se uskutečnil v roce 1997 v Praze na Strahově před zhruba 80 tisíci diváky. Jinak všechny dosavadní pokusy dostat irské muzikanty znovu do ČR byly zatím neúspěšné. Často prý proto, že zde pro jejich vystoupení není odpovídající stadion. Jak se to tedy podařilo ostravsko-opavské charitě? „Říkali, že takovou nabídku ještě nikdy v minulosti nedostali, a proto na ni kývli,“ prozradil ředitel charity Lukáš Curylo.

Pódiová show nicméně pochopitelně není u U2 tím podstatným, proč si tuto kapelu pořadatelé vyhlédli pro charitativní koncert. „Muzikanti jsou křesťané,“ upozorňuje Filip Habrman na známý fakt, že v textech písní U2 se nepokrytě projevuje náboženská víra členů kapely (např. v písních Gloria či With a Shout). Spolu s manažerem slavné kapely už pořadatelé také vybrali dva humanitární křesťanské projekty, které budou z výtěžku koncertu podporovány. Bližší informace k nim ale diecézní charita zveřejnit zatím nechce. „Chtějí podpořit mladé křesťany v Česku, protože jsme zvenku vnímáni jako ateistická země,“ prozradil pro ČT24 Lukáš Curylo.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou