26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Investovat do fungujících rodin

17. 11. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/47 Bílá hora, 17.11.2010

Příloha: Doma

Za červenými plechovými vraty je ze silnice vidět jen střecha s jakousi velkou bílou „škatulí“. To je venkovní výtah Domu rodin ve Smečně. Když na počátku devadesátých let získala katolická církev v restituci zpět do svého vlastnictví majetek ve středočeském městečku Smečno, objevila se spousta návrhů, jak zdevastovaný dům zrekonstruovat a následně využít. Někdo tu chtěl třeba restauraci, ale objevil se i návrh proměnit dům v jakýsi přístav pro rodiny a maminky na mateřské dovolené. Projekt pod názvem Dům rodin, jehož základní myšlenka spočívala ve správném soužití rodin, si získal podporu kardinála Miloslava Vlka a následně i Ministerstva práce a sociálních věcí. „Uvědomovali jsme si, že kolem nás vzniká spousta manželství, která se během několika let rozpadnou a skončí rozvodem. My jsme se chtěli tomuto ‚trendu‘ vyhnout. A protože jsme žádnou přípravou, jak se v manželství chovat, nikdy neprošli, pociťovali jsme potřebu tento deficit alespoň částečně napravit,“ vysvětlují záměr vytvořit centrum pro rodiny realizátoři projektu manželé Petr a Ludmila Janžurovi. Ti se stali zakládajícími členy občanského sdružení Kolpingova rodina Smečno. V roce 1993 se opravila střecha, zatočilo s dřevomorkou, upravila se zanedbaná zahrada – a spustily se první programy pro rodiny. „Nebylo jednoduché přesvědčit stát ani sponzory o myšlence investovat čas a prostředky do zdravé a fungující rodiny dříve, než nastanou neřešitelné potíže končící až rozpadem rodiny. Dosud existovaly jen manželské poradny, kam obvykle zavítaly již rodiny s vážnými problémy,“ zamýšlí se ředitelka Rodinného centra Smečno (jak se dnes někdejší Dům rodin nazývá) Ludmila Janžurová. Podpora se ale přece jen našla a mohla být rozvinuta škála programů zaměřených na mladé rodiny s předškolními dětmi a rodiny s dětmi s handicapem, jako je dětská obrna, epilepsie, vozíčkáři apod. „Právě zdravotně postižení, upoutaní na vozík, zůstávali mnohdy vyřazeni ze života společnosti, a to zprvu i v našem zařízení, neboť například bez výtahu se do pokojů v patře nedostali,“ říká L. Janžurová. Proto tedy ten výtah… Už patnáct let se ve Smečně celoročně střídají víkendové pobyty celých rodin s pobyty pětidenními určenými pro maminky s dětmi předškolního věku. Rodiny sem přijíždí z celé republiky, poslouchají přednášky, sportují, tvoří s dětmi a také relaxují. „Zvlášť potřebnou skupinou jsou rodiče postižených dětí, neboť v důsledku jejich velkého vyčerpání, daného péčí o nemocného, se mnohdy taková rodina rozpadá. Další velmi potřebnou skupinou jsou rodiny s dětmi v pěstounské péči. Často se jedná o romské nebo postižené děti, kterým obětaví pěstouni nabídnou nový domov,“ vysvětluje Ludmila Janžurová.

Kde vzniká solidarita

„V době konání našich programů pro dospělé se o postižené děti starají pečovatelé, z nichž převážnou část tvoří mladí lidé, a to jak věřící, tak nevěřící. Kupříkladu osmnáctiletý teenager má za úkol celé dopoledne vytvářet zábavný program pro nemohoucí dítě na vozíku a kromě toho mu i zajišťovat jeho základní životní potřeby (hygienu, krmení apod.). Vzniká tak velmi přirozeně vztah mezi pečujícím a pečovaným a vytváří se zvláštní druh solidarity,“ dodává ředitelka Domova. Postupem času přestal Dům kapacitně dostačovat, bylo také třeba pokračovat v rekonstrukci – jednu dobu dokonce hrozilo uzavření jeho provozu z důvodu napadení stropů dřevomorkou, kterou se nepodařilo zcela vymýtit. Občanské sdružení Kolpingova rodina Smečno uspělo se svou žádostí o investiční dotaci na generální rekonstrukci a přístavbu nových prostor z evropských i státních zdrojů a získalo dotaci ve výši necelých 21 milionů korun. Zbývající jeden a půl milionu ale musí uhradit ze svého. „Protože jsme nezisková organizace a svou činností negenerujeme zisk, jedinou možností, jak získat zbývající prostředky, jsou sponzorské dary,“ říká ředitelka sdružení. V říjnu bylo slavnostně otevřeno pobytové středisko pro rodiny. Dům vysvětil kardinál Miloslav Vlk. Zřizovatelem Rodinného centra, které je součástí Kolpingova díla České republiky, je Kolpingova rodina Smečno. Bližší informace na www.dumrodin.cz.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou