16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Internet vám poradí, komu dát hlas

11. 5. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/20 Lidová mariánská úcta, 11.5.2010, Autor: Jiří Prinz

Nevíte, koho volit v nadcházejících volbách do poslanecké sněmovny? Pomoci vám může internetová kalkulačka na stránkách www. kohovolit.eu, s jejíž pomocí si můžete sami vypočítat, která politická strana či který politik je nejblíže vašim názorům.

„Chtěli jsme nabídnout voličům reálné informace k odpovědnému rozhodnutí, komu dát ve volbách hlas. Vybrali jsme tedy několik témat, u nichž zájemce vyplní, jak by o nich hlasoval, a hned uvidí, která strana je mu nejbližší,“ říká koordinátor projektu Michal Škop, podle něhož jsou lidé mnohdy překvapeni tím, že politická strana, kterou volili, často hlasuje jinak, než by hlasovali oni sami. Hlasovat je možné o více než dvou desítkách návrhů, o nichž se hlasovalo také v poslanecké sněmovně. Není přitom nutné hlasovat o všem – zájemce si může vybrat jen ta témata, která ho zajímají. U nich pak, podobně jako poslanci v parlamentu, zaškrtne jednu ze tří možností – pro, proti, nevím – a následně zjistí míru shody s jednotlivými parlamentními stranami. „Protože analyzujeme jen hlasování v parlamentu, je jasné, že svou míru shody s novými politickými stranami si zatím zájemci ověřit nemohou. I zde ale chceme vyjít voličům vstříc, a tak připravujeme dotazník, který vyplnily všechny kandidující strany, a voliči tedy budou mít už v nejbližší době možnost porovnat své názory i s těmito politickými subjekty,“ říká dále Michal Škop.

Politolog: dotazník může pomoci

Podle politologa Michala Pehra jsou takovéto iniciativy běžné i v jiných demokratických zemích. „Nejedná se o žádné české novum a všude, kde se podobné projekty vyskytují, záleží vždy na úrovni jejich zpracování. A pokud je takovýto projekt dobře zpracován, opravdu může nerozhodnutému voliči výrazně napomoci vybrat si politickou stranu, která mu bude názorově nejbližší,“ uvedl Michal Pehr a dodal, že základní podmínkou serióznosti každého podobného projektu je jeho nezávislost na politických stranách. „Snažíme se být maximálně transparentní, a to včetně našeho financování, aby nás nikdo nemohl nařknout z napojení na nějakou politickou stranu,“ říká k tomu Michal Škop.

Dotazník si můžete vyplnit na stránkáchwww.kohovolit.eu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou