9.–15. dubna 2024
Aktuální
vydání
15
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

I dnes platí: Jednou budem dál...

19. 11. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/47 Josef Lux po 10 letech, 19.11.2009, Autor: Tomáš Kutil

Dvacáté výročí Sametové revoluce připomněl v sobotu 14. listopadu i velký koncert, který uspořádal exprezident Václav Havel v Pražské křižovatce, tedy ve zrekonstruovaném kostele sv. Anny v Praze. Koncertu se zúčastnil i kardinál Miloslav Vlk.

V odsvěceném kostele sv. Anny vystoupilo mnoho zahraničních hvězd, které měly jedno společné – velmi si váží českého exprezidenta. Na pódiu se objevila třeba americká písničkářka Suzanne Vega. Po ní následovalo vystoupení hudebníka a zakladatele legendárního uskupení The Velvet Underground Lou Reeda. V hudební koláži pokračovala jiná americká legenda, písničkářka Joan Baezová, která na začátku 60. let začínala hudební dráhu společně s Bobem Dylanem. Skrze velkoplošné obrazovky pak pozdravilo účastníky koncertu několik světových státníků a významných osobností – například americký prezident Barack Obama, německá kancléřka Angela Merkelová, dalajlama, hudebník Peter Gabriel či zpěvák skupiny U2 Bono Vox. Jednu ze slok písně We Shall Overcome (Jednou budem dál), která provázela i československou Sametovou revoluci, zazpívala publiku Joan Baezová také v češtině. V sále se k ní přidali i někteří hosté – mezi nimi bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová či kardinál Miloslav Vlk. „Tento koncert měl evokovat události před dvaceti lety a myslím si, že to tento účel asi splnilo,“ řekl KT Miloslav kardinál Vlk a dodal: „Tehdy jsem byl mimo Prahu, byl jsem ve své farnosti na Klatovsku a sledoval jsem události pouze přes média, takže to nemohu tolik posoudit. Účastnil jsem se až mše svaté 25. listopadu. Pokládám však za mimořádné, že se tohoto koncertu účastnilo tolik zahraničních hostů a že nás prostřednictvím obrazovky pozdravily tak významné osobnosti, jako je dalajlama či Barack Obama. Všichni vyjadřovali blahopřání k sametovosti naší revoluce.“ Během slavnostního večera nicméně českému primasovi chybělo hodnocení uplynulých dvaceti let. „A právě proto mě velmi pozitivně zaujalo vystoupení studentky Rézy Vlasákové za iniciativu Inventura demokracie. Vyprávěla, jak zažila Sametovou revoluci, když seděla svému otci za krkem „na koni“ – a z jejího projevu se mi zdálo, že cítí, jak se všechna očekávání tak úplně nenaplnila a jak je zapotřebí mnoho věcí ještě dotáhnout,“ uzavřel kardinál Vlk.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou