Hostie z Trochtova pole
Vydání: 2015/38 Pomoc uprchlíkům koordinuje speciální web, 15.9.2015, Autor: Jiří Gračka
Příloha: Diecézní zpravodajství - Olomoucká arcidiecéze
V čase, kdy věřící děkují za úrodu, chtějí lidé z Valašské nadace šířit úctu ke chlebu – a začínají u dětí.
K dožínkám na Trochtově poli patří i valašské kroje a tradiční postupy. Snímek Josef Kliš
Zatím poslední ze série akcí se v sobotu uskutečnila na vrcholu Soláň nad Velkými Karlovicemi. Setkání s názvem Chleba o dvou kůrkách nabídlo účastníkům možnost zkusit si výrobu základní potraviny – od mlácení obilí až po pečení – a také ji ochutnat.
Seznámení s výrobou chleba je i náplní projektu, který se pod názvem Od zrníčka ke chlebíčku koná už třináct let ve Francově Lhotě. Na poli, které kdysi patřilo rodičům kardinála Štěpána Trochty, vždy na jaře žáci druhé třídy zasejí obilí, které koncem prázdnin společně sklidí.
„Teď v září, kdy je na řadě mlácení obilí, jsou z těchto dětí už třeťáci. Společně s učitelkou se vypraví do mlýna, kde se zrní změní v mouku – a z její části příští rok vzniknou hostie pro první svaté přijímání těchto dětí,“ popsal Josef Kliš z pořádající Valašské nadace. Ze zbytku mouky děti upečou chléb, a to přímo v rodném domku kardinála Trochty, kde bylo v květnu otevřeno muzeum tohoto rodáka (KT o tom informoval). „Zachovala se tu totiž původní kamna i s pecí,“ ilustruje Kliš a podotýká: „Když děti vidí, jak chléb vzniká, učí se vážit si jídla.“
Sdílet článek na: