26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hospice oslavily svůj svátek

14. 10. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/42 Ohrožený Tibet, 14.10.2010, Autor: Jiří Prinz

Již pošesté slavili minulou sobotu poskytovatelé hospicové a paliativní péče svůj svátek – Světový den hospiců. Ve více než sedmdesáti zemích světa doprovázel oslavy bohatý program. Výjimkou nebyla ani Česká republika.

Oslavy letošního Světového dne hospiců byly rozloženy do několika dní. Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče (APHPP), která u nás zastřešuje 20 hospiců, zorganizovala na 50 akcí, které mohla veřejnost v rámci oslav navštívit. Například v Hospici na Svatém Kopečku během setkání vzpomínali na zemřelé klienty, v Hořicích v Podkrkonoší zase představili zájemcům zdravotnické pomůcky, které jsou určeny do domácího prostředí. Na kulturu pak vsadil Nadační fond Umění doprovázet, který na pražském Smíchově zorganizoval koncert houslového virtuosa Jaroslava Svěceného. Veškeré akce, které se během letošního Světového dne hospiců uskutečnily, byly zastřešeny heslem Sharing the Care (tedy Sdílení péče). „Chce se tím říci, že by zdraví lidé měli sdílet problémy a starosti společně s těmi nemocnými,“ vysvětluje viceprezident APHPP Josef Heller. Při Světovém dni hospiců jde ale také o získání prostředků na rozvoj hospicové paliativní péče a v neposlední řadě – podle slov prezidentky APHPP Marie Svatošové – též o vytvoření prostoru k diskusi nad těmito tématy. „Takovéto akce mají svůj význam. Aktivity, které se konaly v roce 2007, nastartovaly například model paliativní péče Světové zdravotnické organizace,“ dodává Marie Svatošová.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou