26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Horo krásná, spanilá, kde přebývá Maria'

29. 4. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/18 Čtyři mariánská zastavení, 29.4.2009, Autor: Jan Chromeček

Při pohledu na hostýnský kopec s mariánskou bazilikou se snadno vybaví v mysli slova starobylé písně: „Horo krásná, spanilá, kde přebývá Maria“. Sotva začalo jaro a s ním lepší počasí, je na Hostýně o sobotách a nedělích plno lidí. Dobrá třetina jsou turisté, mnozí z nich jen projdou bazilikou. Snad i to jim pomůže k povznesení mysli, k zamyšlení.

Na Svatém Hostýně se objeví též nečekaní, mohlo by se říci i vzácní poutníci. Někdejší polský prezident Lech Walensa s rodinou, kolínský kardinál Joachim Meisner, a před dvěma lety dokonce prezident Václav Klaus. Každý rok tu vítáme také poutníky z velké, větší i největší dálky. Až z Texasu. Tam kdysi po roce 1800 založili naši krajané osadu Moravský Hostýn. Dnes je to rozlehlá farnost Hostýn, farnost, která se může pochlubit tím, že postupně vybudovala už pět kostelů. Ten první byl vlastně dřevěný srub, přesto s oltáříkem a svatostánkem. Pátý, nový a moderní, kostel posvětil v roce 1966 kardinál Beran. Dosud se nestalo, že by se tu v létě neobjevil autobus poutníků z Texasu. Jednou dokonce i s biskupem, který pocházel z české rodiny. Jsou to milí a věrní poutníci.

HOSTÝNSKÁ MADONA V SAN SALVADORU

Když jsme před jedenácti lety slavili 250 let od znovuposvěcení chrámu na Svatém Hostýně, sloužil slavnostní mši svatou milý host – nuncius Giovanni Coppa. Rád bych odcitoval z jeho kázání, které pronesl v češtině: „Vzpomínám na svoji první návštěvu tohoto poutního místa. Když jsem tehdy uviděl obraz Panny Marie, byl jsem nesmírně překvapen. Viděl jsem tuto Madonu již několik let předtím. A představte si kde: ve střední Americe, na nunciatuře v San Salvadoru. Byl tam velký obraz v nádherném salonu. Nikdo mi nedovedl říci, co obraz představuje, proč Panna Maria drží v náručí dítě Ježíše, názorněného, jak malýma ručkama metá ohromné blesky. Myslel jsem, že svatá Bohorodička chce zabránit svému malému synáčkovi, aby vrhal svůj hněv na hříšné lidstvo. Zde je mi jasné, že jde o zázračné osvobození od Tatarů, kteří ohrožovali tyto bohaté a krásné moravské kraje ničením, krádežemi a masakry.“ Závěrečnou řeč našeho milého a vzácného poutníka tvoří dlouhá modlitba, prosby za ochranu proti zlu a pohanskému duchovnímu zpustošení, za růst lásky v rodinách a společnosti. Připojme se k závěrečné prosbě: „Žehnej nám, Maria! Učiň z nás živé chrámy svého Syna, abys na nás mohla vždycky shlížet se svou dobrotou a milosrdenstvím. Buď vždycky naší radostí na zemi, ještě než budeš naší věčnou sladkostí v nebi.“ AVE MARIA!

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou