26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Homilie:Jsme součástí Kristova těla

9. 1. 2018

|
Tisk
|

P. MICHAL ALTRICHTER SJ

Vydání: 2018/2 Výzva biskupů k volbám, 9.1.2018

Lidské tělo je vyznamenáno především Kristovým vtělením. Ale také jeho nanebevstoupením. Do prostředí nikdy nekončící radosti vstoupí tělo člověka. Tělo je tedy věčně krásné. A je-li naše tělo (podle druhého čtení) chrámem Ducha Svatého, jenž v nás bydlí, smíme Pána uvědoměleji oslavovat. Naše tělo ovšem obdrží jako dar rány, podobně jako si je kvůli nám ponechal Pán. Pohled na tělo chřadnoucí, bezmocné i bezvládné, ne vždy na první pohled „výstavní“, Pán vyznamenává, řekneme-li: Chceme ti, Pane, více patřit – být součástí tvého těla. Ve svém těle nás ukryj. Ve stále krvácející duchovní ráně těla, která se otevře láskou – Duchem Svatým, si Pán touží učinit svůj příbytek a být v té ráně plně činný.
Dar přebývání Ducha nás zve do společenství Trojice – do společenství trojjediného Srdce! Otec dává neustále celému světu Ducha, a tento Duch je krvácením Otcova Srdce. Duch Svatý přichází na svět, aby znova a znova trpěl tím, že jeho dary – tedy dary Trojice, trojjediného Srdce – nejsou přijímány! Jedině srdce Marie je místem, kam Duch Svatý stále znova přichází a vstupuje do ní s nejvyšší radostí – tam přímo spěchá! Nikdo v dějinách nebyl vláčnější vůči Duchu než Pánova Matka. Proto si přejeme, rozuměno dobře, aby do našeho „mariánského srdce“ vstupoval Duch stejně tak šťastně – může to učinit milost Srdce nebeského Otce. Díváme se na Srdce Otce, které krvácí tak, že z něho vychází Duch Svatý – jediná nejvyšší láska – a prosíme, abychom směli trpět, že Bůh není ve stvoření přijímán, a trpět na způsob Otce tak, že z nás vychází jeho láska.
Pán dává plnost požehnání, doslova řeku plynulé lásky a jas radosti pro každého obdarovaného – je skrytý v hlubinách našeho srdce. Tělo bez srdce zaniká. Se srdcem ovšem patříme Pánu. Tento dar žijeme zároveň v hlubinách Pánova Srdce, jež jsou bezedné – radujeme se tak jeho radostí! Jeho život do nás stále hlouběji vstupuje, silněji se nás zmocňuje – nejvíce při přijímání jeho těla a krve a také ve chvíli, kdy se na něj s touhou díváme, „hledíme“ na něj celým svým srdcem. Nebeský život nezakoušíme v našem srdci pouze v situacích, kdy je nám dobře a blaženě, ale také ve velikých bolestech a utrpeních. Čas bolesti a utrpení je časem milosti, kdy v nás Pán nebeský život svobodně tvoří. Nebeský život, který do nás Pán vlévá, prožíváme jak ve stavu útěchy, kdy vnímáme (a stále více do toho dorůstáme) naprostou jistotu, že nyní se děje to, co s námi vždy zamýšlel – zcela se na nás plní jeho požehnaná vůle; tak ve stavu neútěchy, kdy zakoušíme zase to, že jsme ještě stále plni toliko sebe – prožíváme tedy svou lidskou nedokonalost a omezenost.
Když Kristus zavolal učedníky, jak nás o tom zpravuje Jan, povolává je v těle, které ho od tohoto okamžiku začíná oslavovat. Protože je zahrnul láskou. Nemohli být jiní než jejich Pán: proto věrný život pro něj představuje postupně více krvácející ránu. Ta však není bolestínstvím, ale vlastním Pánovým životem. Naše rány jsou diamanty v Pánově životě: šťastným domovem Ducha, jenž v nás směl vykonat veliké dílo.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou