26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

HOMILIE: O posuzování druhých

26. 2. 2019

|
Tisk
|

Určitě se shodneme, že investice do vlastního vzdělání se člověku v budoucnu vyplatí. Dnes mnoho mladých lidí intenzivně studuje, cestuje a získává tak nové zkušenosti v zahraničí… To lze jedině přivítat.

Vydání: 2019/9 Krýt zneužití znamená šířit zlo, 26.2.2019


V dnešním evangeliu – z další části Ježíšovy řeči na rovině – se pokračuje vyučováním na téma života komunity církve. To nám dobře doplňuje první čtení ze Sírachovce, jež má se závěrem evangelia jednotící myšlenku: „o posuzování člověka“. Sírachovec poskytuje velice moudrá pravidla k poznávání druhých lidí, přičemž nezapomíná ani na sebepoznání. To, kým kdo je, se dobře ukazuje v jeho jednání a slovech. Stará filozofická zásada učí, že čím kdo je, tak také jedná. Ježíš v evangeliu i Sírachovec v prvním čtení to říkají mnohem prostěji – podobenstvím o stromu a jeho ovoci. Sírachovec pak doplňuje další obrazy: tak jako síto dokáže oddělit zrno od slámy, tak dobrota či zloba člověka se ukáže zejména v jeho slovech a činech. My můžeme dodat: a to zvláště tehdy, když nějaká situace člověka znejistí… To se děje často v bouřlivé diskusi: ta strhává často masku přetvářky, podobně jako hrnčířská pec odhaluje skryté nedokonalosti hrnčířských výrobků.
Výrok o vedení slepého slepcem, kterým evangelium začíná, bylo známé antické přísloví. Ježíš nás jeho citací vybízí k opatrnosti, komu svěříme směr svého života, nebo také: komu v komunitě je svěřováno vedení. Není jedno, čemu se věří, a není jedno, na koho se kdo spoléhá. Kdo má být vůdcem, má být ve svém učení i způsobu života veden Ježíšovým učením o lásce k lidem, motivované Božím milosrdenstvím. Ježíš tím sděluje velkou potřebu zaměřit se na nitro člověka a překonat důraz na vnější jednání, jak to bylo v té době typické pro farizeje, s nimiž se právě kvůli tomu často dostával do sporů.
Dále Ježíš klade otázku: jak to, že vidíš třísku v oku svého bratra (což v tehdejším jazykovém úzu zahrnovalo i sestru), a nepozoruješ ve svém oku trám? Ano, máme odvrátit pohled od selhání druhého a všímat si hlavně sama sebe. Ježíš takto zapovídá snahu napravovat druhé a spíše investovat energii do toho, co má skutečný význam a naději na úspěch – do nápravy sebe sama. Pokrytecké by bylo snažit se o nápravu bližního, ale nevšímat si přitom chyb vlastních.
Milí bratři a sestry, když jsem začal své kázání zmínkou o tom, jak se dnes oceňuje vzdělání a získání zkušeností, nemáme po vyslechnutí Ježíšových slov dojem, že krom toho jde přece jen ještě o něco víc? Tím něčím víc je – po mém soudu – stát se dobrým člověkem ve všech rozměrech své osobnosti. K tomu patří investovat nejen do vzdělání, ale i do obrácení a lásky. Pracovat na ctnostech a stát se osobností podle Ježíšova vzoru. Evangelium k tomu dává směr a nastavuje potřebné zrcadlo.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou