26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Homilie: Neodpuštěné zlo je jed

12. 9. 2017

|
Tisk
|

„Pomsta a hněv jsou ohavnosti, jen hříšný člověk je chová v srdci.“ Dnešní první čtení je velmi důrazným napomenutím, aby naše srdce nezkamenělo ve zlu.

Vydání: 2017/37 Papež na cestě za smířením, 12.9.2017, Autor: Jiří Mikulášek

Kdo si pěstuje pocit křivdy, ať už skutečné nebo domnělé, trápí především sám sebe. Neodpuštěním dáváme druhému člověku moc, aby kontroloval naše emoce, myšlenky, jednání, naše životy. Neodpuštěné zlo, které nám někdo způsobil, se stává jedem, který ohrožuje naši schopnost milovat Boha a bližní. Italské přísloví říká: „Kdo nechce odpustit, podobá se člověku, který pije jed a myslí si, že ten druhý kvůli tomu umře.“ Neodpouštěním necháváme v sobě kvasit to zlo, které mi druhý způsobil. Odpuštěním můžeme dát mnoho i sami sobě. Jakmile odpustíme, naše srdce se odblokuje, vypudili jsme zlo ze svého srdce. Odpuštění není projevem slabosti, spíše je jejím pravým opakem. Jak jednou řekl Máhatma Gándhí: „Slabí nedokážou odpustit. Odpuštění je vlastností silných.“
O prvních křesťanech se říkalo: „Podívejte se, jak se mají mezi sebou rádi.“ Byl by však omyl, kdyby se někdo domníval, že se jednalo o nějaké společenství dokonalých lidí. Kdo si pozorně přečte Skutky apoštolů, pochopí, že i první křesťané  museli bojovat se slabostí svou i ostatních. Apoštol Pavel například vyzývá: „Projevujte navenek milosrdné srdce, dobrotu, pokoru, mírnost a trpělivost. Snášejte se a navzájem si odpouštějte, má-li kdo něco proti druhému. Pán odpustil vám, odpouštějte proto i vy“ (Kol 3,13).
Pán nevložil do modlitby, kterou nám odkázal, slova „Odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům“, nadarmo. Křesťanské společenství se udržuje právě neustálým odpouštěním a přijímáním druhých i s jejich slabostmi. Ježíš po svém zmrtvýchvstání zdraví apoštoly: „Pokoj vám!“ a dává jim moc odpouštět hříchy. Lásku, kterou Petrovi daroval Ježíš milosrdným odpuštěním, byl Petr schopen prokazovat druhým a být dokonce strážcem této milosrdné odpouštějící lásky v Církvi. Ne nadarmo římská církev v čele s Petrovými nástupci byla už v prvních staletích nazývána předsedkyní hodů lásky.
Stalo se v Čechách, ještě v době totality. Snoubenci chtěli utajenou svatbu v kostele, protože se báli potíží v zaměstnání. Kněz se jim ve své dobrotě snažil vyjít vstříc a nabídl obřad v jiném kostele, kam dojížděl.
A neřekl o tom ani kostelnici. Ale snoubencům se to nakonec rozleželo v hlavě a na svatbu přijel autobus s příbuznými a hosty. Paní kostelnice se to dozvěděla až poslední a náramně ji to rozzlobilo. V neděli čekala na faráře v sakristii, odevzdala mu klíče od kostela a prohlásila: „Když jste mi toto udělal, vzdávám se služby!“ A nepomohlo ani vysvětlování, ani prosby.
Začala mše svatá. Před přinášením darů pan farář řekl: „V Písmu svatém čteme: Přinášíš-li k oltáři svůj dar a vzpomeneš si, že tvůj bratr má něco proti tobě, smiř se nejprve se svým bratrem a teprve potom přines svůj dar. Já jsem se provinil tady proti paní kostelnici, a jestli mi to neodpustí, tak mše svatá nemůže pokračovat...“ Všichni čekali, co bude dál. Po chvíli se do ticha ozvala paní kostelnice: „Tak já vám to tedy odpouštím...“
Po mši přišla za knězem paní, která tu byla na návštěvě, a povídá: „Otče, to jste se teda shodil!“ On se na ni udiveně podíval: „Myslíte? To mě ale vůbec nemrzí, protože si myslím, že Pán Ježíš z toho má radost.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou