9.–15. dubna 2024
Aktuální
vydání
15
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

HOMILIE: Láska je velkorysá. Nedrží se při zemi

15. 1. 2019

|
Tisk
|

P. RADEK MARTINEK

Vydání: 2019/3 Panamské Jezulátko přivítalo Čechy, 15.1.2019

Komu by nebyl blízký obraz hostiny! Společné stolování s rodinou a přáteli patří k našemu životu stejně jako správně zvolené koření, jež je korunou každého dobrého pokrmu. Je-li její příprava společným dílem, pak dává dostatek příležitostí k tomu, aby i ta nejpečlivější hospodyňka nakonec v sobě našla Marii a načerpala povzbuzení z radosti, na které se přípravou podílela. Správná hostina i pravý lidský život mají mít přece i stejnou pointu – radost z radosti druhých. Ježíš byl společně se svými učedníky pozván na svatbu. Lásce přece dobře rozuměl – i té lidské, přirozeně krásné a ušlechtilé, a přesto křehké, jakou může láska mezi milujícími lidmi být, protože láska je vždy z Boha. Janovo evangelium při líčení této události šetří slovy, a přesto máme před očima barvitý výjev, který se musí do naší mysli pevně otisknout.
Zorganizovat velkou rodinnou či společenskou událost nebylo v žádné době jednoduché. Nic, čemu se dá předejít, by přece nemělo narušit průběh takové oslavy. A přesto se takové zádrhely stále stávají, coby vady na kráse jinak zdařilého průběhu oslav. Projevuje-li se láska, pak nejvíce i v sebemenším detailu, jak koneckonců vidíme v kráse stvoření, jež pro nás dobrý Bůh připravil. Pokazit by ji mohla i nepatrná drobnost, natožpak trapas, jako když na svatbě dojde víno! S láskou však jde vždycky ruku v ruce i takt, jemnost a pozornost – i k té nejmenší drobnosti. Letmá poznámka Matky Boží umožnila, aby svatební hosté prostřednictvím Ježíše doslova hmatatelně pocítili velikost Božího požehnání. Bez proslovů, bez patetických gest a bez touhy poutat pozornost na sebe.
Události Ježíšovy účasti na svatbě v galilejské Káně jsou velkou školou kultivovaného lidského taktu a zároveň srozumitelným svědectvím toho, do jak malých podrobností zákrutů naší duše je nám Bůh schopen porozumět. Vedou nás i k nezbytné velkorysosti, kterou by se mělo vyznačovat veškeré křesťanovo jednání, protože si nás Bůh nestvořil k malosti a přízemnosti, ale abychom prožili – a to doslova – „velký život“, který nemá konce, protože právě taková je Boží láska, k níž nás zve, a takové je i jeho milosrdenství. Bez konce a bez omezení.
Ježíšovo velkorysé proměnění šesti ohromných džbánů vody určených k očišťování v chutné víno by mělo vést každého – a zvláště kněze – k tomu, aby se nebál být štědrý v milostech požehnání, které jeho služba světu nabízí. Ježíš se tu rozhodně „nedržel při zemi“ – jak by také mohl, když patří nebi? Ježíšovo gesto lásky na svatbě v Káni by mělo inspirovat především kněze, aby si byli vědomi, jak jsou obdarovaní. Žádné zásluhy nemají, vše dostali zdarma. Nadto když mají dávat, nedávají z vlastního – vždy jsou jen prostředníky či správci. Smí si tedy dovolit být velkorysí. Více než kdy jindy potřebujeme biskupy a kněze s velkým srdcem. Muže víry a lásky, plně lidské a zralé, se zájmem o člověka, s taktem a pozorností i k tomu nejmenšímu detailu v životě lidí. Muže skutečně „velkého světa“, protože právě takový svět mají lidem, toužícím po lásce, zvěstovat.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou