26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

HOMILIE: Je možné jít za horizont smrti

16. 5. 2023

|
Tisk
|

Vydání: 2023/20 Zelenskyj u papeže, 16.5.2023

„Otče, přišla ta hodina. Oslav svého Syna, aby Syn oslavil tebe,“ říká Ježíš v nedělním evangeliu. Často to přejdeme jako zbožnou frázi. Ale Ježíš neříkal věci nadarmo. Co to znamená „oslavit Boha“? Můžeme vůbec my, slabí a hříšní lidé, oslavit
Boha?
Předně je třeba si přiznat, že k Boží slávě toho my, stvoření lidé, už moc nepřidáme. Jednak je Boží sláva úplně jiná liga, než jsme schopni si vůbec představit, a pak také toho nemáme moc, co by nám Bůh vlastně nedal. Ano, znám lidi, kteří si myslí, že k Boží slávě už chybí jen oni a jejich (v jejich očích) veledůležité dílo. Ovšem zde je třeba zmínit, že taková pýcha člověka Boha neozdobí. Jak tedy Boha oslavit?
Zkusím to jedním příkladem. V mém životě je jeden kněz, který mi mnohokrát hodně pomohl a vděčím mu opravdu za hodně. Nesčetněkrát mi obětavě zprostředkoval odpuštění mých hříchů, měl se mnou obdivuhodnou trpělivost a je pro mě vzorem poctivého kněžského života. Z Boží vůle se stal biskupem, ale přesto nepřestal být mým starším bratrem v kněžské službě. Jsem mu opravdu moc vděčný a rád bych mu jeho službu oplatil. Jenže jak? Vím, že asi nemá smysl svou vděčnost projevit na materiální rovině – musí se tedy výš. Modlím se za něj, aby ho Bůh nepřestával posilovat a obdarovávat – a nakonec mu přeji to nejcennější: aby byl po svém životě oslaven v Božím království. Oslava je tedy projevem vděčnosti. Myslím, že to platí o lidech i o Bohu.
Oslava je tedy snaha udělat někomu radost. Materiálně i nemateriálně. Sv. Irenej napsal, že Boží slávou je živý člověk. Samozřejmě tím myslel něco jiného, než že by Boha oslavoval kdejaký padouch překypující zdravím. Život je zde myšlen v jiném smyslu. Je to snaha udělat Bohu radost tím, že od něj přijmeme jeho dary: život, tělo, povolání, víru, schopnosti atd. A zde se dostáváme k tomu, že Boha skutečně můžeme oslavit. Vlastně podobně jako Ježíš. Přijmeme to, co nám Bůh dal, a ve vděčnosti mu to odevzdáme s tím, že se snažíme mu tím vším udělat radost.
Ovšem číhá na nás jedno nebezpečí, pokušení. Jak oslavit Boha, aniž by člověk oslavoval, předváděl a do popředí stavěl sebe? Oslava Boha je často tichá, nenápadná a ví o ní namnoze jen jeden člověk a Bůh. A je to tak dobře.
Oslava, vděčnost, radost – to jsou slova pro dnešní neděli. Jak oslavuju Boha já?
P. ROBERT BERGMAN, administrátor farnosti Spálené Poříčí

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou