26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

HOMILIE: Být darem pro svět je výsada

2. 1. 2019

|
Tisk
|

P. RADEK MARTINEK

Vydání: 2019/1 Tři králové vyrážejí na koledu, 2.1.2019

V římských katakombách sv. Priscilly se dochovalo patrně nejstarší zobrazení Panny Marie. Mladá žena byla zachycena neznámým malířem jako matka držící láskyplně své dítě v náručí – a nad ní je betlémská hvězda, symbol naplněného starozákonního proroctví o Panně, jež počne syna (Nm 24,7). Na stejném místě je i jiný obrázek související s dnešní slavností – klanění mudrců od východu. Tři postavy se přibližují k novopečené matce a přinášejí jí své dary. I zde je přítomna hvězda. Smysl je týž: víra i rozum poznávají v narozeném Dítěti naplnění všech svých tužeb, odpověď na hledání smyslu lidského života i veškerého světa. Kristus vstoupil do světa, aby odstranil rozdělení, jež narušovalo jeho běh už od počátku, kdy první člověk nepochopil, jak velká výsada je být darem pro svět.
Mágové od východu se vydali za svou hvězdou, která je s pevnou jistotou dovedla až k betlémské jeskyni. Až neuvěřitelně zní tento příběh a příliš krásné jsou jeho pohádkové kulisy, jež tak barvitě znásobila lidská obrazotvornost v minulých staletích. Oni mudrci znali dobře svět, nepochybně je fascinovala přísná logika řádu stvoření s nádechem určité neúprosnosti. Všeho je totiž v tomto světě „jen do času“. A člověk je součástí tohoto světa, smí v něm žít a smí si v něm číst. Všude kolem jsou totiž zřetelné stopy – jen dospět ke správným závěrům! Fascinace doposud neznámým přírodním úkazem, jenž jako by narušoval stávající řád a z něho plynoucí jistoty, je ale mnohem lepší reakcí než zdánlivě přirozenější strach z neznámého.
Rozumové poznání mudrcům dobře posloužilo, protože jim v narozeném dítěti otevřelo nové obzory. Naplněním zákona je láska (Řím 13,10), napsal později apoštol Pavel – a můžeme to vztáhnout i na přirozený smyslový svět a jeho rozumově logické závěry. Jen s láskou můžeme život opravdu prožít, bez ní by nakonec byl jen příliš těžkým břemenem. Nejspíš by nebyl ani k přežití.
Poselství mudrců od východu nás i dnes vede k tomu, abychom pravdivě zkoumali svůj život a objevovali množství různých darů, kterými je doslova prošpikován. Každému z nás dal dobrý Bůh tolik darů! Všimneme-li si jich, uznáme tím i velikost a velkorysost jejich Dárce. Žádné naše nadání, žádné obdarování ani žádná z příležitostí, které máme, neslouží jen pro nás. Všechny mají služebný rozměr, nedáme-li je k dispozici, stanou se břemenem. Před Božím soudem nikdo nebude moci říci, že nedostal žádné dary, že mu nebylo požehnáno. Mudrci v řádu stvoření světa, v jeho dokonalosti i v nejmenším detailu, postřehli lásku samotného Tvůrce, pochopili tak smysl lidského poznání. Byli skutečně moudří a lidsky zralí – uznali Boží velikost, když se poklonili křehkému dítěti a zahlédli v něm – v prchavém okamžiku – naplnění všeho!
Velikost člověka je v tom, před kým poklekne. Místo zlatých telat moci, kariéry, touhy ovládat a určovat řád světa se na svět dívejme pořádně: Bůh v Kristu poklekl před světem a s novou intenzitou do něho vstoupil. Poklekl před námi a dává nám možnost dorůstat v lásce, v lidskosti. Nemusel, ale z lásky k nám to učinil.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou