26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hmyzí a jiné domečky

22. 2. 2022

|
Tisk
|

Pozvěme přírodu k prahu našeho domova! Tak, aby zavoněla, zabzučela a my pocítili krásu Božího stvoření.

Vydání: 2022/9 Zemřel biskup František Lobkowicz, 22.2.2022, Autor: Karolína Peroutková

Příloha: Doma 9


„Už je jaro?“ ptají se děti a dospělí nevíme, co říci. Stejně jako „Kdy už tam budem?“ – „Brzy,“ řekneme nebo: „Nevím.“
Příroda ale nečeká, až budeme vědět, kdy se má probudit. Sama ťuká na brány našeho obydlí, abychom si všimli. Nemusíme čekat na rozkvět ovocných stromů, bzukot hmyzu. Už první ptáčci se rozezpívali do vlahého vzduchu, už dávno přibylo světla a slunce. Je čas.
Třeba hmyzí domeček můžeme s dětmi postavit sami nebo si jej můžeme zakoupit v zahradnictví. Jde o rám, který vyplníme různorodým materiálem (konkrétní návody viz rámeček), kteří s vděkem přivítají naše pozvání, jak píše níže kněz a entomolog Matúš Kocian.
Děti milují hlínu
A co záhonky? Při zemi, nebo ty vyvýšené? Naše ratolesti uvítají hraní si s hlínou a v hlíně.
Neseme odpovědnost i za naše blízké okolí. Zejména městské veřejné prostory poukazují na všímavost k přírodě od místních lidí. Etnoložka Alžběta Korčáková se zaměřením na lidovou architekturu se podílela na stavbě slaměno-hliněného domečku pro děti, který s podporou městské části společně budovali také dobrovolníci s dětmi. V parku na pražské Pankráci má pravidelné návštěvníky.
„Děti jsou vůči podnětům vnímavé. Taková teplá hlína, kterou jsme používali, přináší spoustu možností – její struktura, barva, možnost otisku ruky,“ říká ke svému projektu a dodává: „Děti přece milují, když se zamažou od bláta. Bylo by naopak špatné jim to neumožnit. Tahle hra je pro ně přirozená.“ Domeček prochází pravidelnou opravou, na které se zase podílí celé rodiny. Podle Korčákové je důležité učit děti starat se o své okolí. Péče o náš domov – planetu Zemi – přece vyžaduje více než jen starost po hranici mého plotu. Spoluutvářet krásná místa je úkolem nás všech.
Ještě než nás prozáří teplejší slunečné paprsky, můžeme si zpříjemnit čas pozorováním hnízd ptáků. Z míst, kam se člověk normálně nepodívá – díky webovým kamerám (odkazy viz níže) – se nám až hlava zatočí. Ale vlastně ne, nezatočí, teď na jaře bude tolik práce, že rychle zase přistaneme nohama na zemi. A rukama v hlíně.


Návody na hmyzí domeček
 www.zewa.net/cz/zabava-pro-rodinu/tvorive-napady/jak-vyrobit-hmyzihotel/
 www.super-bydleni.cz/hmyzi-domecek-jak-ho-postavit-deti-vam-pomohou/
 www.bydletcesky.cz/jak-vyrobit-hmyzi-hotel-domecek/

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou