16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hledají se čeští mučedníci 20. století

15. 5. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/20 Bereme modlitbu vážně?, 15.5.2006, Autor: Jan Paulas

Pod názvem „Martyrologium katolické církve v českých zemích ve 20. století“ vznikl na půdě České křesťanské akademie (ČKA) zajímavý projekt, který byl přijat Českou biskupskou konferencí a jehož výsledkem by mělo být představení novodobých mučedníků z řad katolických křesťanů všech národností žijících na našem území. Více o tom hovoříme s historikem Janem Stříbrným z ČKA.

Zkuste stručně naznačit, o co v tomto projektu jde?

Projekt je součástí dlouhodobého výzkumu českých církevních dějin 20. století. Chceme ukázat, že v katolickém křesťanství v českých zemích je v tomto období velmi silně přítomen fenomén, který mnozí lidé situují někam do dávných staletí, totiž martyrové, svědkové víry, a to až k prolití krve. Stovky lidí se v uplynulém století - především v době nacismu a komunismu - položily život za svou víru, za věrnost církvi a svému svědomí. Chtěli bychom je připomenout nejen pro sebe, ale i pro celou českou veřejnost - a tím poukázat na to, že také katoličtí křesťané byli nositeli odporu vůči totalitě i oběťmi těchto represivních režimů. Že jsou normální součástí společnosti své doby, že zažili stejné situace a měli podobné osudy jako ostatní.

O řadě těchto novodobých mučedníků již víme, ale mnozí zůstávají dosud skrytí. Jde vám o zachycení co nejširšího vzorku až po ty nejprostší lidi, kteří prožívali mučednictví v běžném životě?
Ano, takový je náš záměr. Zajímá nás každý člověk, který se v rámci své křesťanské víry nějakým způsobem postavil proti totalitě nebo se stal eventuálně její obětí. Vypátrat tyto lidi je samozřejmě snazší u kněží a řeholníků, kteří byli nějakým způsobem evidováni, velmi obtížné to bude na úrovni laiků. Ale právě tam bychom chtěli zaměřit svoje úsilí a objevit co nejvíce těchto laických mučedníků. Musím ale zdůraznit, že v tomto projektu jde prioritně o martyry krve a bude třeba přitom přihlížet i k určitým kanonicko-právním kritériím.

Svědkové víry ale nebyli jen mezi katolíky...
Máte samozřejmě pravdu. Chtěl bych jen připomenout, že takto pojatý projekt je pouze určitou výsečí. To, o čem hovoříte, je další krok či perspektivní vize, která by mohla směřovat k širšímu zkoumání postojů křesťanů v totalitě, a to na ekumenické bázi.

Jak chcete prezentovat výsledky vašeho úsilí na veřejnosti?
Vznikne publikace, která bude shrnovat medailony těchto lidí. Daný člověk by však měl být zachycen nejen formou biografického medailonu, jeho osobnost by měla být podána plastičtěji (formou vlastních textů, posledních dopisů, svědectví pamětníků apod.). Taková pestrost pak usnadní prezentaci osudů těchto lidí i v médiích - v rozhlase, televizi či ve filmu. Plánovaná je rovněž putovní výstava.

Abyste se dopátrali mučedníků všedního dne, budete asi potřebovat pomoc lidí z terénu...
Ano, bude třeba se dostat do jejich životního prostředí – rodné obce, rodiny, farnosti. Velmi bychom uvítali, kdyby nám o těchto lidech poslali informaci buď farníci, kněží, přátelé nebo jiní svědkové, kteří se s dotyčnými znali nebo mají kontakt na jejich nejbližší příbuzné. Pro zdar celého projektu bude dost důležité, aby se využily všechny zdroje, které je možné objevit.
Nejlépe by bylo, kdyby dotyční lidé své svědectví, podněty a jiné informace adresovali přímo k nám do České křesťanské akademie (Vyšehradská 49, 128 00 Praha 2, tel. linka: 224 917 210, e-mail: cka.stribrny@omadeg.cz). Budeme mít samozřejmě i svou webovou stránku, kterou spustíme do konce května a kde budou zveřejněny základní informace.

A jak je tento projekt zaštítěn po odborné stránce?
Odbornými garanty jsou teologické fakulty v Praze a Olomouci. Autorsky se na něm bude podílet celá řada historiků, archivářů a dalších odborníků, včetně teologů. Celý projekt byl sponzorsky zaštítěn Renovabis, což je dílo solidarity německých katolíků s lidmi ve střední a východní Evropě.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou