12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hlavu mám stále plnou hudby

20. 10. 2020

|
Tisk
|

Víte, co má společného Kunderův film Žert, Dietlův seriál Synové a dcery Jakuba Skláře a více než třicet skladeb v Kancionálu? Autora hudby. Je jím skladatel ZDENĚK POLOLÁNÍK, který brzy oslaví pětaosmdesáté narozeniny.

Vydání: 2020/43 Nabídnout ruku k pomoci, 20.10.2020, Autor: Lenka Fojtíková


To nedovedu. Měl jsem mnoho zájmů. Měl jsem rád přírodu. V lese jsem prochodil dlouhé hodiny. Zajímal jsem se o léčivé rostliny. Rád jsem plaval, jezdil na kole a později na motorce.
V devíti letech jsem usedl ke klavíru a v deseti za varhany, protože jsem už dosáhl na pedály. V houslích jsem musel stále měnit učitele. V Ostrovačicích nebyla hudební škola, učili mě samouci. Jejich techniku jsem zvládl za rok, hráli jen v jediné poloze. Na klavír i housle mě potom učil žák Leoše Janáčka Vladimír Malacka. Dal mi dobrý základ. S příchodem na gymnázium do Brna jsem dostal příležitost k odbornému vedení hry na zmíněné nástroje.
JAMU v Brně navštívili profesoři různých konzervatoří z Ruska. Na semináři vyslechli moje skladby, které je zaujaly. Doma na ně upozornili své studenty – ti si je ode mě vyžádali a uspořádali z nich samostatný koncert v Leningradu. Hned druhý den o tom vyšla v brněnské Rovnosti zpráva, kde skladatel Sergej Slonimskij prohlásil: „Pololáníkova hudba podmaňuje novým vnímáním světa, jemným lyrickým tónem a originalitou hudební řeči.“
Tato událost zvrátila celou situaci na JAMU, kde jsem měl být kvůli negativnímu posudku místního národního výboru v Ostrovačicích vyloučen. Na JAMU, přestože jsem měl zcela ukončené studium, zastavili absolvování a čekali na příležitost k vyhození. K tomu nakonec nedošlo. Nemám pochyb o pomoci maminky, která odešla na věčnost na sv. Václava roku 1948, když mi bylo dvanáct let. Zmíněný koncert se totiž konal na sv. Václava 1960. Nastal klid a pohoda k práci. Kontakty s ruskými skladateli dospěly až k provedení mé Sinfonietty na dvou zahajovacích koncertech orchestrem Leningradské filharmonie a Arvidem Jansonsem ve velkém sále v Lenigradu za mé účasti.
Nejdříve jsem dostal nabídku ke spolupráci s rozhlasem a Slováckým divadlem v Uherském Hradišti, pro které jsem napsal svou první scénickou hudbu k divadelní hře Figarova svatba. Poté se začaly hrnout další nabídky. Na premiéry chodili režiséři jiných divadel, kteří projevili zájem o moji hudební spolupráci. Najednou byl tak velký, že jsem musel nabídky dokonce odmítat. Přihlásil jsem se do Ochranného svazu autorského. Na okresním národním výboru jsem byl evidován jako skladatel ve svobodném povolání, kde sledovali veškeré mé příjmy a povinnosti z toho plynoucí.

ZDENĚK POLOLÁNÍK (* 25. října 1935 Brno) je český hudební skladatel, varhaník a pedagog působící v Ostrovačicích. Po konzervatoři vystudoval skladbu na Janáčkově akademii múzických umění (JAMU). Je autorem více než 700 děl, z toho zhruba 400 kompozic tvoří filmová, televizní a scénická hudba. Jako pedagog působil na JAMU. V roce 2005 byl po něm pojmenován Mezinárodní varhanní festival v České Třebové. Po roce 1989 působil jako varhaník v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla a na JAMU založil oddělení duchovní hudby. Jeho skladby se stále hrají nejen v pětadvaceti zemích Evropy, ale i v Japonsku, USA, Rusku nebo na Novém Zélandu. Za svou uměleckou práci byl odměněn několika cenami v soutěžích liturgické hudby, udělením čestného občanství Ostrovačic (1998), Řádem sv. Cyrila a Metoděje České biskupské konference (2001), Cenou Jihomoravského kraje (2005), Medailí sv. Petra a Pavla (2007) brněnského biskupství a stříbrnou¨Svatovojtěšskou medailí Arcibiskupství pražského (2010). V Tišnově v roce 2010 vznikl Jarní hudební festival Zdeňka Pololáníka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou