26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hlavní host Daniel Ange: Buďte duchovním srdcem Evropy

11. 7. 2017

|
Tisk
|

„Ať z vás vyzařuje to, co jste tu načerpali,“ popřál biskup Vojtěch Cikrle účastníkům Katolické charismatické konference v Brně při závěrečné mši svaté, kterou celebroval spolu s biskupem Vlastimilem Kročilem.

Vydání: 2017/28 Zpráva z Velehradu: noví biskupové, 11.7.2017, Autor: Tomáš Kutil



Na brněnském Výstavišti se sešlo více než 7 700 křesťanů, aby prožili společnou duchovní obnovu. Většina z nich pobyla od čtvrtka 6. do neděle 9. července, ale někteří přijeli třeba jen na den. Každý den poslouchali přednášky, modlili se, přistupovali ke zpovědi, kupovali duchovní literaturu a slavili mši svatou.
Celou dobu je provázel biblický úryvek z proroka Ezechiela: „Dám vám nové srdce a do nitra vám vložím nového ducha“ (Ez 36, 26). „Ježíš nás zve k tomu, abychom měli jeho srdce a ducha. Je to ale celoživotní cesta. Nestačí prožít s Bohem jeden hezký zážitek a pak o něm všem vyprávět. Musíme s ním žít neustále,“ řekl během své přednášky P. Vojtěch Kodet, který vedl i většinu společných modliteb. „Duch Svatý tu není proto, abychom byli díky němu lepšími katolíky, ale aby on sám byl naší láskou, naším životem,“ připojil oblíbený kazatel a rozkryl tři způsoby působení Ducha Svatého v našem životě, které jsou patrné i v tom Ježíšově. Duch Svatý nejprve Ježíše vyvedl na poušť, aby zápasil s ďáblem. „Nejvíce Duch Svatý působí právě tehdy, když my sami nejsme schopni ničeho. Vede nás v boji se zlem. V těžkostech proto nenaříkejme, ale naslouchejme tichému Božímu hlasu, který nás vede,“ vyzýval Vojtěch Kodet. Duch Svatý také pobízel Ježíše hlásat evangelium, proto jsme i my povoláni, abychom sdělovali Boží slova: „To neznamená citovat Bibli, ale mluvit tak, aby to druhé přibližovalo k Bohu.“ Třetí oblast je vedení a povzbuzování k modlitbě. „Když dovolíme Duchu Svatému, aby se v nás modlil, tak se otevírají nebesa,“ dodal Vojtěch Kodet.
Obnovit, co je v troskách
Hlavním hostem konference byl francouzský řeholník P. Daniel Ange. Ve svých dvou energických vystoupeních mluvil o bolestech současného světa i o tom, kde má být křesťan aktivní. On sám byl už 30 let řeholníkem, když zaslechl Boží povolání, aby se naplno věnoval mladým lidem. „Najednou jsem měl v sobě obrovskou touhu mluvit s nimi o Bohu, kdykoliv jsem je potkal – třeba na ulici nebo v baru,“ svěřil se Daniel Ange. Výsledkem tohoto povolání byl vznik evangelizační školy.
Ve svém druhém vystoupení se zaměřil na to, co je dnes ve světě „v troskách“ a potřebuje Boží obnovu. „První humanitární pomocí je evangelizace. Nemá smysl pozvednout životní úroveň, když nenabídneme zároveň i naději, smysl života,“ řekl s poukazem na to, že nejvíce beznaděje i největší procento sebevražd je dnes v nejvyspělejších zemích. Mluvil také o počítačové závislosti, která ničí především mladé lidi, a o tom, že mnoho bolesti si lidé nesou v oblasti sexuality. „Dnes si můžete v jedné zemi koupit spermie, v druhé vajíčko a ve třetí pronajmout lůno. A když se vám pak vlastnosti toho dítěte nebudou líbit, můžete ho opustit. Vytváříme tak sirotky, kteří nikdy nepoznají své skutečné rodiče,“ popsal Daniel Ange a zdůraznil, že křesťan nemůže být lhostejný k útokům na život. „Satan nesnáší to, co je malé a zranitelné, připomíná mu to malého Spasitele v Mariině lůně,“ dodal.
P. Ange varoval rovněž před novou ideologií – liberalismem bez hranic. „Je trestné, když dětem rozmělňujeme rozdíly mezi mužem a ženou a říkáme jim, že si své pohlaví mohou vybrat. Dítě je pak traumatizováno a ztrácí zdravý vztah k sexualitě. Pohlaví se utváří už v prvních týdnech po početí,“ dodal důrazně a několikrát citoval papeže Františka, který podle něj mluví se stejnou silou a naléhavostí jako starozákonní proroci.
„Všechny trosky ale Bůh může a chce znovu zbudovat,“ připojil Daniel Ange a vyzval: „Buďme v první linii, abychom mohli žít v zemi, kde naše děti nebudou trpět.“ Zmínil, že Česko je geografickým srdcem Evropy a je třeba, aby se stalo i srdcem duchovním. „Tato země se potřebuje otevřít Duchu Svatému,“ vyzval Ange. Zmínil také letošní výročí Charty 77 i příští rok, kdy republika oslaví sto let od svého vzniku. „Byly to právě osmičkové roky, kdy se tady děly důležité věci,“ připojil a překvapil dobrou znalostí těch, kteří za komunismu trpěli pro svou víru a přesvědčení. Zmínil prezidenta Václava Havla, filozofa Jana Patočku, kardinály Berana a Tomáška, patera Toufara či Augustina Navrátila. Jeho přednášku ocenili posluchači dlouhým aplausem vestoje.
Bůh u loupání brambor
Charismatické konference v Brně se účastnilo také 1 400 dětí, z toho jich bylo asi 1 150 na tzv. dětské konferenci. Během přenášek si nejen hrály, ale měly i svůj vlastní duchovní program uzpůsobený věku. Starali se o ně mladí dobrovolníci, většinou jen o několik málo let starší. Díky oranžovým tričkům se jim přezdívá „pomeranči“. Brali to zvesela. „Díky, že jste nám své děti svěřili. S námi je to na konferenci baví víc. A nás s nimi také,“ řekl za všechny „pomeranče“ Jiří Hermany při zhruba půlhodinovém vystoupení, které si děti pro rodiče připravily. „Je úžasné vidět stovky mladých dobrovolníků, jak celý týden pomáhají,“ okomentoval Daniel Ange a česky připojil slova „chvályhodné, vynikající“.
Jak „sestoupit z hory“ a vrátit se zpět do všednosti, radil v poslední přednášce P. Vlastimil Kadlec. Nejprve pobavil návrhem, který byl parafrází evangelijního příběhu o proměnění na hoře, že by konference mohla dál pokračovat a účastníci by mohli zbudovat tři pavilony – jeden pro Vojtěcha Kodeta, druhý pro Kateřinu Lachmanovou a třetí pro hlavní organizátory. Pak už trochu vážněji mluvil o mystice každodennosti a o tom, že Bůh tu pro nás není jen v neděli a při duchovních obnovách, ale je s námi stále, třeba i při loupání brambor. „Setkávejme se s Ježíšem v naší každodennosti. Dělejme s láskou to, co máme dělat. Právě když miluji, Kristus se mi dává poznat,“ dodal P. Kadlec.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou