26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hamás, karikatury a potraty

13. 2. 2006

|
Tisk
|

Vítězství hnutí Hamás v palestinských volbách je čárou přes rozpočty, v nichž se nepočítá s válkou jako „pokračováním politiky jinými prostředky“. S rozpaky mocných tohoto světa zlověstně kontrastuje nadšení radikálních islamistů, nejen těch palestinských. Nejsou všichni muslimové radikály, ale kudy se vine hranice mezi radikály a neradikály, není dnes jasno. EU dosud alibisticky přispívala Palestincům na jejich údajně mírové účely. Není jasno, jak bylo s touto podporou nakládáno. Technická převaha branné moci Izraele (potažmo Západu) nedokáže čelit převaze palestinských radikálů, kterou jim zjednávají terorističtí sebevrazi, podporovaní celonárodními sympatiemi. Nejedna palestinská maminka je dokonce ochotna rodit a vychovávat další bojovníky tohoto druhu. Těžko se jim bránit jinak než důkladným plotem, to se zase nelíbí liberální a levicové Evropě, která přirovnává oplocení k Berlínské zdi. Palestincům jde o symboly, o sebevědomí, čest, prestiž (samostatný stát by měli už dávno, kdyby přistoupili na dohody z Osla). Izraeli jde o fyzickou existenci, o život. Pokud tato situace připomíná kvadraturu kruhu, měli bychom pamatovat, že to byla Evropa, která do ní Židy uvedla.

***

Záležitost prekérní, trapná, a hned na několikerý způsob: dánský list a poté - prý ze solidarity - méně známý norský magazín otiskly karikatury proroka Mohameda. S reakcí muslimského světa se dalo počítat. Překvapit mohla nanejvýš její razance a rozsah. Liberálové obviňují katolíky z intolerance. Dnešního katolíka by však nenapadlo urážet náboženské cítění příslušníků jiné víry. Ti dánští a norští žurnalisté nevzali v úvahu možné poškození zájmů svých zemí, ale ani možné ohrožení svých spoluobčanů, kteří nemají s jejich počinem nic společného. Je to projev reálpolitické neodpovědnosti a zabedněnosti, při současných vztazích mezi islámským světem a Západem trestuhodné. Aféra je i jinak výmluvná. Ironie, sarkasmus, karikatura, perzifláž, parodie, travestie, osočování, dehonestace, devalvace, toť oblíbené způsoby mediální publicistiky i politické rozpravy v prostředí, které se rádo zaklíná „dialogem“. Má-li liberální Západ strach, byť nepřiznávaný, z muslimů, z jejich nesmlouvavosti, populační zdatnosti, útočnosti, sotva si odpomůže posměškem. Jak vidno, muslimové si to nenechají líbit. Na naše poměry jsou nadmíru prestižně citliví. To my jsme už dávno otupěli. Stalo se před lety, že kdosi v USA natočil hrubě znevažující film o Panně Marii. Jediným, kdo se tehdy rázně a veřejně ozval, byli – muslimové.

ř

Vydání: 2006/7 Jsou muži ženám oporou?, 13.2.2006

Příloha: Perspektivy

***

Pozdní potraty jsou v Evropě znovu otevřeným diskusním tématem. Možnosti, jak lze zjistit genetickou nebo vrozenou vadu dítěte během těhotenství, jsou stále přesnější a k diagnóze je možné dospět relativně brzy po početí. Státy, které povolují beztrestné potraty z důvodu poškození plodu až do doby porodu, proto chtějí novelizovat své zákonodárství. V Rakousku se podle zveřejněných odhadů ukončuje na žádost třicet až padesát tisíc těhotenství ročně. Asi tři procenta dětí se rodí s genetickými nebo vrozenými vadami. Praxe je taková, že do 24. týdne těhotenství je možné z důvodu poškození plodu provést potrat, v dalších týdnech je povoleno postižené dítě beztrestně usmrtit injekcí a pak provést císařský řez nebo navodit porod. Německá zákonná úprava pozdní potraty velmi omezuje, chrání život plodů s postižením, ale ženy mohou o usmrcení plodu žádat v případě, že by „neunesly zátěž spojenou s péčí o postižené dítě“. Na základě dosavadních zkušeností panují v Rakousku obavy, aby po přijetí německého vzoru nebyly za těžké postižení plodu považovány i vady po porodu léčitelné.

Možnosti preimplantační diagnostiky a třídění embryí vytvořených „ve zkumavce“ jsou dalším mravním problémem. Britská komise pro genetiku vypracovala na toto téma obsáhlý dokument, který v těchto dnech předložila k diskusi veřejnosti a zákonodárcům. V něm se zastává práva na život i u lidí s postižením a vyzývá k odpovědnému přístupu ze strany rodičů. - Papežská akademie pro život se bude otázkami statutu lidského embrya a preimplantační diagnostikou zabývat na kongresu, pořádaném ve Vatikánu 27. a 28. února.

***

V době konání mistrovství světa v kopané chce bavorská vláda zrušit veškerá omezení prodejní doby v obchodech. I o svátcích a nedělích by mohli obchodníci mít otevřeno 24 hodin denně. Má to být chápáno jako „projev pohostinnosti“ k účastníkům a hostům šampionátu. Zemský výbor bavorských katolíků proti tomu protestuje a trvá na právu prodejců mít možnost dodržovat nedělní a sváteční klid a věnovat se svým rodinám. „Pohostinnost“ není podle zveřejněného dokumentu totožná s dosahováním větších zisků, jde přece o něco jiného: o lepší kvalitu mezilidských kontaktů, o přátelské a vlídné setkávání. 

dp 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou