16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Halík popáté

19. 2. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/8 Svátost, nebo rituál, 19.2.2009

Opět bez velkého překvapení. Tak by se daly ve stručnosti charakterizovat výsledky ankety KT Dobrá kniha 2008. Na prvním místě se už popáté (a pravděpodobně ne naposledy) umístil Tomáš Halík.

Ve stínu tohoto úspěchu by ale neměli zůstat další autoři a knihy, ačkoliv svedli „jen“ souboj o stříbrnou medaili. Nikde není psáno, že kniha vydaná v roce 2008, ke které se budou budoucí čtenáři vracet, nedostala v této anketě jen pár hlasů. Třeba je skryta někde hluboko vzadu ve startovním poli – zůstaneme-li u té sportovní terminologie. Zdá se, že na naši zemi přicházejí v ekonomickém slova smyslu horší časy. Mýtu, že Češi jsou nějací obzvláštní čtenáři, se naše společnost zbavila už někdy v polovině devadesátých let. Teď půjde o to dokázat, že jsme alespoň čtenáři průměrnými. Jak? Tím, že knihy nebudeme pokládat za něco zbytného, že je budeme i nadále kupovat a číst. Turistické průvodce po různých zemích či městech nalezne na pultech snad každého knihkupectví. Existují ale i tituly, které jsou jakými si průvodci duševními, průvodci v těžkých časech. Právě na takové knihy se snažili naši respondenti (letos jich bylo sedmdesát) upozornit. Věnujte jim, prosím, svůj zájem. Zaslouží si to.

1. MÍSTO: 13 bodů - Tomáš Halík: Dotkni se ran (Nakl. Lidové noviny)
2. – 4. místo: 5 bodů - Václav Dvořák v rozhovoru s Janem Mazancem: Čím to je, že jste tak klidný? (Karmelitánské nakl.)
Sándor Márai: Deníky I, II (Academia)
Václav Vaško: Dům na skále 3. Církev vězněná (Karmelitánské nakl.)
5. – 9. místo: 4 body - Stanislav Balík, Jiří Hanuš: Katolická církev v Československu 1945–1989 (CDK)
Matka Tereza: Pojď, buď Mým světlem (Karmelitánské nakl.)
Marek Orko Vácha: Místo, na němž stojíš, je posvátná země (Cesta)
Karel Vrána: Svoboda k pravdě (Vyšehrad)
Thomas E. Woods, Jr.: Jak katolická církev budovala západní civilizaci (Res Claritatis)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou