26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Glosy

31. 10. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/26 Moje první farnost, 31.10.2004

Příloha: Perspektivy

Evropské volby máme za sebou. Co na to říci? - Mnozí politologové a po nich i mnozí žurnalisté tvrdí, že volič vždy volí rozumně. Těžko říci, co je rozumného na zvolení Vladimíra Železného a Jany Bobošíkové. Spíše platí, že volič má vždy ke své volbě (i k neúčasti) nějaký důvod; toto konstatování však naše poznání nijak nerozmnoží, neboť ten důvod může být všelijaký. - Protentokrát se zdá, že Evropa, Evropská unie apod. jsou témata, na něž je u nás, a nejen u nás, příliš brzy. Doufejme, že tomu nebude pokaždé tak, že nám dějiny budou předkládat témata, na něž bude pokaždé příliš brzy...
***
Mohlo nás při těchto volbách napadnout toto: conditio sine qua non neboli nezbytnou podmínkou případného uplatnění se v Evropském parlamentu bude jazyková vybavenost. Nikoli jedinou, ale první a nezbytnou. A nejde jen o Štrasburk či Brusel. Z toho plyne jednoznačná direktiva: lidičky, učte se řeči! Někteří z nás to při svém věku už nestihnou. Mějme tedy k tomu své děti, svá vnoučata. Za starodávna to bylo jednoduché, stačila latina. Později latina plus němčina, k nimž ve chvílích pohody přibyla jejich žertovná směska: makarónština. První republika zpřístupnila středoškolákům navíc francouzštinu. - Dnes musíme nechat latinu stranou (třikrát žel!) a tříbit se v angličtině. Ale nezůstat při tom! Moji praprarodiče posílali mé prarodiče 'na veksl', protože němčina je ve střední Evropě prostě praktická. Když se začne včas, zvládne člověk těch jazyků víc. Když už ne my, kéž aspoň naše děti, naše vnoučata. Je to totiž návrat k 'normálu'.
ř
***
Česká televize už nějakou dobu na svém druhém programu přináší vždy v neděli večer zajímavě koncipované pořady, většinou věnované jednomu konkrétnímu tématu. V neděli 6. června 2004 se zaměřila na život v řeholních řádech. Většinu diváků patrně nejvíce zaujal úvodní, téměř hodinový dokument, nazvaný Čeští řeholníci intimním pohledem režiséra D. Wlodarczyka (rok výroby: 2004). Po něm následovaly ještě tři další dokumenty odvysílané už dříve v televizních křesťanských magazínech. Režisér Dan Wlodarczyk je zatím znám spíš jako autor úspěšných reklam a videoklipů. Opět se však ukázala jedna paradoxní věc: dokumenty z církevního prostředí točené produkčními týmy, které se náboženskou tematikou zabývají jenom tu a tam, anebo vůbec, působí většinou mnohem autentičtěji a přesvědčivěji než díla autorů a skupin, kteří to mají tak říkajíc v popisu práce. Mladí kapucíni, sestry františkánky, salesiáni, malé sestry Ježíšovy a karmelitáni hovořili o životě v řádu a o problémech s ním spjatých naprosto otevřeně, srozumitelně a bez balastu zbytečných klišé - přes veškeré verbální proklamace jev to v naší církvi stále dosti vzácný. Tato generace nejspíš už za pár let převezme odpovědnost za život církve v naší zemi. Její budoucnost tedy vůbec nemusíme vidět temně.

***
AJAN je síť jezuitské pomoci pro Afriku postiženou epidemií AIDS. Jde o mnohostranné aktivity, od prevence, osvětových kampaní a výchovy, přes získávání hmotné pomoci, až k vlastní konkrétní péči o postižené. Ředitelem tohoto projektu se sídlem v Nairobi je Michael Czerny SJ, Kanaďan, jehož rodiče jsou brněnští rodáci. V Nairobi je také vědecky a publikačně velmi aktivní katolické teologické učiliště připravující africké kněze. Podobná síť pomoci proti AIDS - byť zatím ve skromnějším měřítku - vzniká v současnosti také v jihovýchodní Asii. V červenci letošního roku se uskuteční mezinárodní konference o AIDS v Bangkoku. Tam by měl být také slyšen katolický hlas, protože jde o velmi citlivé pastorační téma, přičemž africké zkušenosti mohou být přínosné i pro jihovýchodní Asii (zajímavé podrobnosti viz www.jesuitaids.net).
dp
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou