26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Glosy

31. 10. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/33 Mladí křesťané na módní vlně, 31.10.2004

Příloha: Perspektivy

'Bezpečnostní plot kolem Izraele'? Těžko se ubránit rozpakům. Mezinárodní soud v Haagu prohlásil jeho nepřijatelnost. Přijatelné řešení život ohrožující situace Izraelcům nenabídl, není to jeho úlohou. Perspektivu samostatného palestinského státu, dohodnutou před léty v Oslu, zvrátila nová vlna palestinské intifády.

Obecně uznávaná, tedy závazná autorita v palestinském společenství neexistuje, jeho scénu ovládají extremisté, jejichž cílem je zničení Izraele. S kým se tedy dohodnout? Mezinárodní soud zřejmě vychází z převažujícího postoje (západo)evropského veřejného mínění. Ano, ve slušné společnosti se nesluší stavět ploty mezi národy. Ten izraelský má však prazákladní funkci, vlastní každému plotu. Pravda, jsou různé ploty. Velká čínská zeď měla čelit mongolským nájezdům. Berlínská zeď čelila snaze východních Němců přeběhnout na Západ. Izraelský plot však chce čelit sebevražedným atentátníkům. Těch je hodně, jejich obětí rovněž.

Izraelsko-palestinské vztahy jsou příšerné. Kdyby nebylo státu Izrael... - jenže tento stát vznikl jako reakce na genocidu evropských Židů, k níž tehdy Evropa mlčela. Mezinárodní soud zřejmě postrádá racionální řešení racionálně neřešitelné situace.

***

Arcidiecéze Portland ohlásila jako první v USA svou platební neschopnost. Skeptici naznačují, že další budou následovat. Důvod? Odškodnění více než stovce obětí sexuálních deliktů některých kněží. Řada kritiků místních církevních poměrů (včetně některých biskupů) naléhá na skoncování s tzv. homosexuální subkulturou, která panuje v některých církevních institucích, včetně kněžských seminářů. Co to je? Je to atmosféra, která vytváří určitý tlak, a tím preferuje jistý typ postojů, výkladů, hodnocení, vztahů, ba i 'konexí'.

Není to jev specifický jen pro USA. Když se přišlo na homosexuální praktiky bývalého poznaňského arcibiskupa, vznikl konflikt, jehož rozuzlení naráželo na zvláštní mlčenlivý odpor místního církevního prostředí. Nebýt intervence krakovského arcibiskupa a soustavného tlaku Svatého stolce, skončila by aféra nejspíš pod kobercem. - Také nynější rakouská homosexuální aféra svědčí o rozšířenosti onoho zlořádu. Zvlášť nemilé je, že dějištěm byl seminář v St. Pölten, v doméně biskupa Krenna, energického kritika ochabování víry.

Homosexuální subkultura může mít i jednoduchou podobu, která se projeví docela prostince. Zjistí-li se, že seminarista má intimní vztah k dívce, je oheň na střeše; zjistí-li se víc než přátelský vztah mezi dvěma seminaristy, putuje zjištění ad acta.

Platební neschopnost diecéze je malér. Mnohem horší je však ztráta věrohodnosti církve, kterou takové karamboly působí (o což se postarají média). Mladá 'postmoderní' generace mívá i při svém myšlenkovém zmatku často zachován realistický smysl pro hodnoty pozemského života. Potvrdí-li se jí opakovaně, že církevní prostředí je živnou půdou sexuální patologie, nastane konec jakékoli komunikace. 'Caveant consules!'

ř
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou