23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Františkáni připomněli mučedníky

18. 10. 2022

|
Tisk
|

Deset let od blahořečení 14 pražských mučedníků oslavili v pondělí večer františkáni v centru Prahy. Mši svatou slavil generální ministr řádu P. Massimo Fusarelli OFM.

Vydání: 2022/43 Nebojujte, jednejte, 18.10.2022, Autor: Tomáš Kutil


Po mši v kostele Panny Marie Sněžné následoval program, který se uskutečnil až po uzávěrce tohoto vydání: pobožnost u schrány s ostatky mučedníků, která byla při této příležitosti poprvé od blahořečení přenesena do hlavní lodi kostela. Poté následovalo krátké divadelní představení o 14 mučednících a setkání v refektáři přilehlého kláštera, kde bylo možné zakoupit památeční knihu o tvorbě relikviáře pražských mučedníků a také zhlédnout výstavu kreseb br. P. Benedikta Holoty OFM, nejstaršího člena františkánské komunity v Praze.
Zavražděni zdivočelým davem
Pražští mučedníci jsou bratři františkáni, kteří přišli roku 1604 do trosek kláštera u Panny Sněžné v Praze. Pocházeli z Česka i různých evropských národů. Během vpádu pasovských vojsk do Čech roku 1611 byli na masopustní úterý 15. února povražděni rozzuřeným davem.
„Naši bratři mučedníci, osvobození od strachu a uschopnění k lásce, zemřeli v pokoji a prosili o odpuštění pro ty, kdo je zabili se slepou a nesmyslnou zuřivostí, jakou násilí vždycky je. To vidíme i dnes,“ řekl v kázání ministr řádu P. Massimo Fusarelli. Pak vybídl přítomné, aby se jako křesťané stávali stále více společenstvím spojeným Kristovou láskou a schopným s otevřeností a pohostinností přijímat mnohé, a tak svědčit o pokorné síle evangelia.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou