26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Farnosti jako útočiště

8. 3. 2022

|
Tisk
|

Pomoc Ukrajincům koordinují místní Charity, zapojily se četné farnosti i řeholníci. Informace o tom, jak lze k této pomoci přispět, se průběžně objevují na jejich webech.

Vydání: 2022/11 Papež: Válka je šílenství. Přestaňte, 8.3.2022


Už 51 uprchlíků prošlo Farní charitou Stodůlky v Praze. Prakticky neustále je tam k dispozici sociální pracovnice, lékařka a překladatelka. „V našem komunitním centru stráví maximálně jednu až dvě noci, pak pokračují k rodinám ve farnosti a do dalších ubytovacích kapacit. Rodiny se zatím ujaly 14 lidí,“ říká v pondělí (těsně před uzávěrkou novin) Kristýna Vyskočilová z farní Charity. V neděli se někteří ubytovaní Ukrajinci zúčastnili i farní křížové cesty. Dalších zhruba deset lidí na ubytování čeká. Jedna z rodin, která měla přijet, bohužel nedorazila. Auto začali Rusové ostřelovat a všichni z něj museli utéct.
S desetiměsíčním miminkem a dalšími třemi dětmi uprchl z Ukrajiny také Bohar Hannadi s manželkou. Zachmuřenou tvář mu rozjasní informace, že prvním útočištěm bude pro jeho rodinu kostel a komunitní centrum sv. Prokopa, kde stodůlecká Charita sídlí. „I na Ukrajině jsme rádi chodili do kostela,“ říká s úlevou směsicí češtiny a ukrajinštiny. Na hranicích ho na rozdíl od jiných mužů pustili dál – díky malým dětem. „Nemohl jsem ženu s dětmi pustit samotnou,“ říká skoro omluvně. Cestovali z Užhorodu, který sousedí se Slovenskem, a doprava do Česka jim trvala zhruba den. Bohar dříve pracoval v Česku několik let – v Jihlavě a Pardubicích. Bratra má v Německu a ten by si je měl za týden či dva vyzvednout. Do té doby zůstanou u jedné rodiny z farnosti.
Pračky i víza
Pražští karmelitáni otevřeli ukrajinským uprchlíkům také Fortnu, bývalý klášter karmelitek v Praze na Hradčanech. Nyní už tam bydlí 15 dospělých a 18 dětí a další rodiny jsou na cestě. Díky desítkám dobrovolníků jsou už k dispozici dvě pračky a nouzový šatník. Jeden ze sálů se zase proměnil v hernu. Od pátku se tam střídají dobrovolníci včetně pečovatelů, kteří se starají o děti, aby rodiče mohli vyřizovat víza, což zabere celý den, někdy až do noci. K dispozici bývá jeden ze tří tlumočníků.
Pomocnou ruku podávají i jiné farnosti napříč republikou – např. v Liberci. „Nabídli jsme dvanáct míst pro uprchlíky, která jsme rychle zaplnili. Léta už spolupracujeme s potravinovou bankou a ta nám pomáhá i teď. Také farníci nanosili spoustu potravin, drogistického zboží, oblečení a poskytli i finance. Spolupracujeme rovněž s charitním šatníkem. Na bohoslužby k nám docházejí i lidé z Ukrajiny a ti se zase příchozích ujímají, překládají a pomáhají jim na úřadech,“ popisuje arciděkan P. Radek Jurnečka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou