26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Farní půda ukrývala dopis sv. Jana Sarkandra

26. 2. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/9 Umírání dříve a dnes, 26.2.2008, Autor: Zita Chalupová

Čtyři sta let starý dopis z pera sv. Jana Sarkandra našli farníci na půdě fary v Charvátech na Olomoucku, které jsou dnes spravovány z Dubu nad Moravou. Na faře nyní probíhá rozsáhlá rekonstrukce, při níž byl nutný důkladný úklid. A právě při něm vydala půda své tajemství.

„Věděl jsem, že by tady takový dopis měl někde být. Řekl mi o něm můj předchůdce P. Antonín Kryl. O dopisu slyšela od pana faráře taky paní Zdeňka Kypěnová, která mu zde devět let vařila. Mezi farníky se to též tradovalo, ale obecně lidé v Charvátech o ničem nevěděli,“ vysvětluje pozadí nálezu dubský farář P. Jan Kornek.
Dopis byl uložen ve starém stole na farní půdě. Zažloutlý papír velikosti zhruba A4 byl založen v tvrdých tmavě modrých deskách. Dopis nese datum 8. října 1608 a Jan Sarkander v něm píše kancléři olomouckého biskupa ze svého tehdejšího působiště v Opavě. Světec se zmiňuje o předání udělených odpustků hlučínskému děkanovi, o stavu své farnosti, o cestách dalších farářů. Zadní strana dopisu je opatřena adresou a pečetí.
„Jan Sarkander v Charvátech v letech 1610–1611 působil, takže dopis zde byl zřejmě uložen od té doby. Zatím nevíme, jak se dostal zpět do rukou svého odesilatele. Každopádně ho předám panu arcibiskupovi Janu Graubnerovi, který rozhodne, co s ním bude dál,“ dodal P. Kornek.
Historik Miloslav Pojsl soudí, že dopis je nepochybně pravý. „Zatím jsem dokument viděl jen na fotografii, ale myslím, že písmo odpovídá 17. století. Kdo by měl zájem falzifikovat běžná sdělení, když by z toho pro něj neplynul žádný užitek? Navíc se vědělo, že v Charvátech je takový dokument uložen. Proč se o něm tak dlouho nemluvilo, nevím, možná z nějaké obavy a nedůvěry za minulého režimu,“ uvedl prof. Pojsl. Podle jeho slov patří podobné historické materiály už ze zákona do státní archivní instituce, v tomto případě může jít o Zemský archiv Opava, který církevní fondy arcibiskupství a kapituly spravuje.
Charvátská fara se rekonstrukcí připravuje na mnoho aktivit. P. Kornek zde sice nebydlí, ale fara nezeje prázdnotou. Scházejí se v ní senioři, mládež, vyučuje se náboženství, působí zde mateřské centrum, schola i divadelní kroužek. „Až dokončíme všechny opravy, rád bych faru pojmenoval Dům sv. Jana Sarkandra. Na památku tohoto nálezu,“ uzavřel P. Kornek.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou