16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Farní kavárna, která zve všechny

20. 12. 2022

|
Tisk
|

Nevyužitou hospodářskou budovu proměnili farníci ze Stěbořic u Opavy ve StodoLaKafe. Tak se jmenuje kavárna, která od listopadu nabízí nejen agapé po nedělních mších.

Vydání: 2022/52-53 Pojďme tedy do Betléma, 20.12.2022, Autor: Ondřej Elbel

Příloha: Diecézní zpravodajství - Ostravsko-opavská diecéze


„Jsme docela silné společenství věřících a je tu hodně mladých rodin. Cítíme ale i povolání být tady pro druhé. Když pozveme na dobrou kávu, tak může být farnost dostupnější i těm, kteří by na duchovní akce nepřišli,“ vysvětluje stěbořický farář P. Klement Rečlo. Na kávovou kulturu stěbořičtí dbají. S výběrem profesionálního kávovaru pomohli manželé Kvasničkovi, kteří provozují pražírnu ve Staré Bělé.
Farnosti nabídli i baristický kurz, kterým prošlo 15 žen a dívek. „Jedna maminka měla sen mít kavárničku. Tak jsme jí svěřili roli provozní a další se zapisují na služby do sdíleného kalendáře,“ přibližuje kněz. „Nabízíme všechny druhy kávy, které jsou dnes běžné. Dokonce i tu bezkofeinovou, různé čaje, horkou čokoládu. Naše baristky z domova nosí vlastní koláče, zákusky nebo třeba domácí chleba se škvarky,“ představuje nabídku.
Ke službě v kavárně patří i zatápění v kamnech. Útulné prostředí už teď přitahuje hosty zvenčí, i když je kavárna zatím v pilotním provozu. „Lidé si to mezi sebou řeknou a berou s sebou třeba návštěvy,“ vypráví P. Rečlo. Pohostinnost podle něj k farnosti patří: „Může se v tom odrážet pohostinnost Boží. Máme být jeho prodlouženou rukou tak, jak kdo umí,“ zamýšlí se stěbořický farář. Zatěžkávací zkouškou pro StodoLaKafe bude tradiční živý betlém 25. prosince. Ten začne tentokrát u Orlovny a bude pokračovat průvodem s lampičkami ke kostelu. A po programu to je od něj do StodoLaKafe jen kousek.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou