26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Exhortace papeže II.

8. 1. 2014

|
Tisk
|

Vydání: 2014/2 Tři králové vyrazili do ulic!, 8.1.2014, Autor: Romuald Štěpán Rob

odst. 14. „Mnozí hledají Boha ve skrytu, pohnuti nostalgií po jeho tváři v zemích se starodávnou křesťanskou tradicí. Všichni mají právo obdržet evangelium. Křesťané mají povinnost hlásat jej, aniž by někoho vylučovali; nikoli jako někdo, kdo ukládá nový závazek, nýbrž jako někdo, kdo sdílí radost, poukazuje na krásný obzor a nabízí lákavou hostinu. Církev neroste proselytismem, nýbrž ‚přitažlivostí‘.

Komentář:

Proselytismus, násilné rozšiřování řad členů církve, naštěstí již dávno není způsob, jak získávat nové věřící. Je naším úkolem ukazovat církev, která je přitažlivá, ale zároveň ji přitažlivou dál vytvářet. To je záruka úspěšnosti při zvěstování evangelia. Všichni lidé bez rozdílu kultur a náboženství potřebují slyšet, že Bůh má Ježíšovu tvář. Bude se tak ztrácet jejich strach před smrtí a dostanou odvahu k životu a stále lidštějším vztahům s Bohem a s ostatními. Je na nás, abychom jim tuto skutečnost uměli zprostředkovat a ukázat na ni.

Je třeba umět nechat zářit pravdu silou pravdy samé. Evangelium má nadčasovou přitažlivost, která je vlastní Ježíšovi, nikoliv zákonu. Ježíšův styl života pak vytváří vlastní zákon milosti a lásky.

Otázky:

1: Jak konkrétně umíme ukazovat přitažlivost evangelia lidem kolem sebe?

2: Čím nás dokáže evangelium vzrušit?

Romuald Štěpán Rob

Petra Bláhová

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou