26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Exhortace papeže I.

1. 1. 2014

|
Tisk
|

Ochutnávky z první exhortace papeže Františka Radost evangelia, která vyjde zanedlouho i česky, bude KT pravidelně přinášet na webu. Každý týden vybere P. Romuald Štěpán Rob OP z exhortace krátký úryvek a spolu se stručným komentářem jej zveřejní na www.katyd.cz. Čtenáři pak pod tímto textem mohou diskutovat a reagovat na myšlenky papeže Františka i postřehy P. Roba.

Vydání: 2014/1 Života bído, přec tě mám rád, 1.1.2014

Předmluva

„Děkuji Katolickému týdeníku, že mohu prezentovat své dojmy z prvního vlastního dokumentu papeže Františka. K práci jsem pozval Petru Bláhovou, maminku tří dětí a manželku lékaře. Přiznám se, že k papežskému dokumentu jsem potřeboval takovéto ‚uzemnění‘, a myslím, že by ho papež František velmi přivítal,“ říká P. Rob a zdůrazňuje, že vždy půjde o společné postřehy jeho a Petry Bláhové.

„Chceme být provokativní, nakolik je to možné. Spolu s papežem Františkem si přejeme, aby naše farnosti přestaly ‚sedět na zadku‘ a vyšly potkávat lidi na ulici a rozuměly jim,“ upozorňuje P. Romuald Rob. Právě na ulicích, v hospodách, na diskotékách, na internetu nebo v nemocnicích by se podle něj měla církev vystavit nebezpečí úrazu, místo aby jen pasivně čekala v sakristii. „Těšíme se na diskuse, podněty, zkušenosti. Pojďme společně listovat exhortací papeže Františka Evangelii gaudium, aby na ni v církevních knihovnách jenom nepadal prach,“ vyzývá P. Rob.

Exhortace papeže I.

Citace:

odst. 11. „Ježíš Kristus může rozbít nudná schémata, v nichž se jej snažíme uvěznit, a překvapuje nás svojí neustálou, božskou kreativitou. Pokaždé, vracíme-li se k prameni a obnovujeme původní svěžest evangelia, ukazují se nové cesty, kreativní metody, jiné výrazové formy, výmluvnější znamení, slova nabitá novým významem pro dnešní svět. Ve skutečnosti je každá autentická evangelizační aktivita vždycky ‚nová‘.“

Komentář:

Uslyšeli jsme zprávu o Bohu, který se stal člověkem. To nás mění, naplňuje a stále přivádí k úžasu. Mění se náš pohled na Boha i na druhého člověka. Tato zpráva ale není jen pro naše soukromé duchovní potřeby, sami jsme povinni ji předávat dál ostatním lidem.

Je to především Ježíš, který oslovuje, i když naším hlasem. Musíme se tedy stále vracet k němu, k prameni slov evangelia, tak abychom nevytvářeli „nové náboženství“ našich tradic a předpisů. Zároveň se ale musíme naučit předávat radostnou zvěst evangelia citlivě vzhledem ke kultuře a atmosféře, v níž žijeme spolu s ostatními. Předávání víry bez vnímání potřeb jednotlivce nemůže mít dlouhotrvající účinek a může napáchat víc škody než užitku.

Otázky:

1: Která nudná schémata své víry a svého jednání potřebujeme rozbít?

2: Snažíme se hledat nové způsoby zvěstování evangelia, nebo jsme uvězněni ve stereotypním chování? Vnímáme při hlásání evangelia vždy živého adresáta i s jeho potřebami a starostmi?

Romuald Štěpán Rob, Petra Bláhová

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou