12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Evropský turnaj ve futsalu se českým kněžím vydařil

25. 2. 2020

|
Tisk
|

Minulý týden Česká republika poprvé pořádala evropský šampionát kněží ve futsalu. Český tým před domácím publikem vybojoval zatím nejlepší umístění v historii.

Vydání: 2020/9 Křížová cesta Josefa Toufara, 25.2.2020, Autor: Karel Pučelík


Do Prahy a nedalekých Říčan přijelo na 250 kněží z celé Evropy. O vítězství v turnaji v halovém fotbalu v úterý 18. 2. a ve čtvrtek 20. 2. bojovalo 18 týmů. Největší důvod k radosti nakonec měli polští kněží. Letošní ročník vyhráli, a z čela tabulky tak vystrnadili Portugalce, kteří skončili třetí.
Dobře se dařilo i českému výběru, který si ještě před turnajem přál skončit v první desítce, zatímco dosud vždy končíval spíše na chvostu tabulky. Přání se nakonec vyplnilo a jen málo chybělo, aby svá očekávání čeští sportovci z řad katolických duchovních předčili. „Oproti loňskému roku jsme se zlepšili, hráli jsme více jako tým,“ pochválil kněžský mančaft P. Jiří Šůstek.
Po vyrovnaných výkonech v základní skupině Češi hráli s Chorvaty dokonce o devátou příčku. Utkání skončilo po dvou klasických desetiminutových poločasech bez branek, a tak následoval penaltový rozstřel, v němž měli více štěstí Chorvati.
„Skončili jsme desátí, což je úspěch. Po odehraných zápasech ale myslím, že máme na víc. Budeme tedy trénovat dál. Byla by škoda, kdybychom zkušenosti v dalším ročníku nevyužili,“ řekl po zápase s Chorvatskem nehrající kapitán P. Marek Hric, kterého kvůli zdravotním problémům na hřišti zastoupil P. Jozef Kadlic.
Netradiční turnaj přivedl do Říčan a na závěrečná utkání do Prahy také řadu fanoušků, svým duchovním přijeli fandit jejich farníci. Například P. Jana Slavíka přijela podpořit mládež z ostravsko-opavské diecéze, zaskakujícího kapitána P. Kadlice zase povzbuzovala skupina z příchovického centra Křižovatka.
„Atmosféra při zápasech byla opravdu krásná, lidé fandili nejen svým týmům. Moc hezké bylo spojení kněžské duchovnosti a takové normální lidskosti,“ popsala zážitky z tribuny boromejka Angelika Pintířová, která navštívila jak utkání v Říčanech, tak závěrečné boje v Praze. Kněží se na hřišti opravdu nešetřili, rozhodčí museli vytáhnout i několik žlutých karet. Vylučovat naštěstí nemuseli.
Účastníci turnaje se každý den scházeli ke společným bohoslužbám, a to pokaždé v jiné farnosti. Zavítali tak třeba do premonstrátského kláštera na Strahově nebo do kostela sv. Ludmily na Vinohradech, kde zahajovací bohoslužbu celebroval litoměřický biskup Jan Baxant.
„Přítomným kněžím-futsalistům jsem připomněl, že v kněžském povolání sice usilují o svornost a bratrství, avšak ve futsalové hře stojí proti sobě. To naštěstí neznamená, že do těchto i jiných životních zápasů, někdy i tvrdých bojů především za šíření Kristova království, se nedá vnést ohleduplnost, přejícnost, a hlavně ovládnutí sebe sama,“ uvedl pro KT litoměřický biskup a dodal: „Týmová hra je krásná tehdy, když se využijí nejen kopačky, ale i smírné podání ruky a další projevy velkorysosti ušlechtilých sportovních a křesťanských i kněžských srdcí.“ V průběhu čtvrtka spolu s fotbalisty tentokrát v kolárcích a kněžských albách slavil mši ve svatovítské katedrále kardinál Dominik Duka. „Fotbal je týmová hra, a my někdy hrajeme sólohry a to nemá dobré dopady. Ať Bůh žehná nejen vaší sportovní, ale především kněžské činnosti, která je pro tento svět tolik potřebná,“ řekl primas český.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou