16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Evropa začíná odmítat zahalování žen

11. 5. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/20 Lidová mariánská úcta, 11.5.2010, Autor: Tomáš Kutil

Dlouhé debaty o tolerování, či zákazu zahalování muslimských žen na veřejnosti už v mnoha evropských zemích mají své hmatatelné výsledky. První radikální krok udělala Belgie – dolní komora tamního parlamentu schválila na přelomu dubna a května zákon, který zakazuje nosit na veřejnosti oděvy zcela zahalující postavu včetně tváře, a to nejen ve veřejných budovách, ale i běžně na ulici.

V Belgii musí tento zákon potvrdit ještě senát, ale předpokládá se, že projde. Jeho schválení bude znamenat jak faktický zákaz burek (závojů, které zakrývají celý obličej), tak i nikábů (ty ponechávají oči volné, zbytek obličeje zakrývají). Normu, jejíž obdobu brzy hodlá navrhnout podle nedávných vyjádření svých představitelů i Francie, předem kritizovali ochránci lidských práv. „Zákazy tohoto druhu vytvářejí situaci, kdy prohrává úplně každý,“ prohlásila například Judith Sunderlandová z organizace Human Rights Watch.

MUSLIMOVÉ OSTŘE PROTI

Se zákazem nesouhlasí v Belgii většina muslimských organizací. „Dnes je to závoj zakrývající obličej, zítra to bude turban sikhů a potom třeba minisukně,“ snaží se poukázat na absurditu zákazu Isabella Praile, viceprezidentka belgické organizace Muslim Executive. Zahalování si obličeje je podle ní jednou ze základních osobních svobod, které deklarují jak belgická, tak mezinárodní základní listina práv a svobod. Nesouhlas muslimů podpořil i jeden z belgických katolických biskupů Guy Harpigny. „Má stát skutečně právo regulovat nošení symbolů, které vyjadřují osobní víru člověka?“ ptá se biskup. Zákaz podle něj rozdělí zemi, způsobí jen rozkol a nepřinese nic dobrého. Kromě nesouhlasných reakcí na sebe nenechaly dlouho čekat ani přímé hrozby. Jednou z nich je video, které se před pár dny objevilo na serveru youtube.com. Video obsahuje výmluvné snímky zahalených žen se zbraněmi v rukou. Podle autorů má být „varováním belgické vládě a všem evropským zemím“ a hrozí odplatou, pokud budou muslimské tradiční oděvy dále zakazovány. Belgické úřady záznam zatím analyzují. Místní tisk ale uklidňuje situaci poukazem na to, že na portálech, kde se objevují vážné hrozby muslimských radikálů, se zatím žádné výhrůžky směrem k Belgii neobjevily.

Italská pokuta

V Itálii, kde je zahalování většinou povoleno, dostala muslimská žena pokutu za to, že měla na sobě burku. Italská média o tom informovala 4. května. Ženu bude její přestupek stát 500 eur (zhruba 13 tisíc korun). Porušila totiž nařízení starosty města Novara v Piemontu na severu Itálie. V zemi sice neexistuje specifické nařízení o nošení muslimského závoje, ale zákon z roku 1975, který je součástí předpisů na ochranu veřejného pořádku, zakazuje na veřejných místech úplné zakrývání tváře. A právě o tento zákon se v minulosti opřelo několik italských starostů z politického uskupení Liga severu a ve svých městech zahalování žen zakázali. Další zemí, která chystá podobné omezení, je Francie, kde už v roce 2004 schválili zákon zakazující okázalé nošení náboženských symbolů ve veřejných školách (jarmulky, velké kříže apod.). V nejbližší době se pak francouzská vláda chystá předložit návrh zákona, který znemožní nošení oděvů plně zakrývajících hlavu a tělo i na dalších veřejných místech.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou