26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Evangelizace? Napoví konference

25. 10. 2016

|
Tisk
|

„Církev existuje proto, aby evangelizovala,“ píše v encyklice Evangelii nuntiandi papež Pavel VI. Jenže jak na to? Odpovědi a inspiraci hodlá nabídnout zlínská Konference o evangelizaci. Hovořili jsme o ní s jedním z organizátorů – P. VOJTĚCHEM KOUKALEM z Komunity Blahoslavenství.

Vydání: 2016/44 Zvony pro Sýrii zněly napříč světem, 25.10.2016, Autor: Jiří Macháně


Na konferenci nepůjde o krásné úvahy, ale především se povzbudit ke konkrétním krokům nebo krůčkům. Základem pro evangelizaci je milovat Krista a toužit, aby byl poznáván a milován. Také je třeba, aby celé naše evangelizační úsilí bylo postaveno na moci modlitby, bez ní by to byl jen prázdný lidský aktivismus, který nic nepřinese. Předpokladem je také to, že mi záleží na lidech kolem mne, jinak by to byla jen agitace. Pokud bychom mluvili o dovednostech, pak je to především důvěra v Pána, v moc modlitby a otevření se působení Ducha Svatého. Z komunikačních dovedností bych vyzvedl umění naslouchat.
Mezi evangelizační metody, které u nás dobře fungují, patří určitě kurzy Alfa, které do našich katolických farností začaly pronikat po roce 2000 a dnes je pořádají desítky farností po celé republice. Je to 11 večerů a jeden víkend. Kurzy jsou primárně určeny lidem hledajícím, ale účastní se jich také lidé z farností a hodně pomáhají ve farnostech ke vnímání církve jako rodiny, kde každý může najít svůj domov a také přijmout svou zodpovědnost za život církve. Během večerů je velký důraz kladen na srdečné lidské přijetí během společné večeře. Následuje krátká promluva se svědectvími tak na 20 až 25 minut, vše přizpůsobené hledajícím lidem, a pak si účastníci povídají v malých skupinkách. Další informace o kurzech Alfa lze nalézt na .
Ty se šíří zvláště na Moravě, další farnosti se na tuto aktivitu chystají. Tyto evangelizační buňky jsou totiž i nástrojem obnovy farností a nového evangelizačního elánu po vzoru prvotní církve. Lidé se schází v malých společenstvích, které se nazývají buňky. Množí se dělením, stejně jako buňky v těle. Jsou to společenství otevřená, a jak postupně přicházejí noví členové, rozdělují se a vznikají tak nová a živá společenství farnosti. Členové společenství jsou vedeni k odpovědnosti za lidi v okolí (rodinu, přátelé, spolupracovníky a sousedy), za které se modlí a budují s nimi vztahy a skrze ně pak pomáhají přiblížit se k Pánu a k církvi. Více lze nalézt na www.evangelizacnibunky.cz.
Důležitý evangelizační projekt je také chválové hnutí. U nás rostou večery chval, ve farnostech často i na venkově, jako houby po dešti. Jsou to večery, kde se skrze písně a modlitbu oslavuje Pán, často jsou též spojeny s kázáním Božího slova. V těchto večerech je zapojeno hodně mladých lidí, kteří jsou takto aktivně vtahováni do života církve. Více se lze dozvědět na www.vecerychval.cz.
Samozřejmě jsou u nás další krásně se rozvíjející projekty jako: Evangelizační misie ve městech, Škola evangelizace – Maria a další.
Nadační fond Credo mě oslovil s tím, že by byli ochotni pomoci uspořádat národní seminář o farních evangelizačních buňkách. Nabídl jsem jim uspořádat konferenci o evangelizaci, do které bychom mohli vtáhnout širší okruh křesťanů. Zkontaktoval jsem se s pastoračními vikáři ze tří moravských diecézí a s arcibiskupem Janem Graubnerem a navrhl jsem uspořádat konferenci, která by mohla být vyvrcholením Roku milosrdenství a mohla by mobilizovat farnosti ke konkrétnímu projevu milosrdenství a lásky, jímž evangelizace je. Konference chce být místem povzbuzení a občerstvení pro ty, kteří se snaží být svědky o Ježíši a evangelizovat a možná prožívají únavu, ale ještě více má být místem inspirace a pomoci pro ty, kteří chtějí začít evangelizovat.
Evangelizace, která je ve světě nejúčinnější – a to můžeme vidět napříč všemi denominacemi –, je evangelizace skrze osobní vztahy. Jde o to vnímat lidi, kteří jsou mi postaveni do života, modlit se za ně, sloužit jim s láskou, a je-li k tomu otevřená cesta, i svým slovem zvěstovat Krista. Toto je způsob evangelizace, ke kterému jsou pozváni svým křtem všichni křesťané a který je pro nás pro všechny možný. Odpovídá naší české mentalitě, ale také situaci postmoderního člověka, který je často vykořeněn a který se kvůli individualistické mentalitě často ocitá ve velké samotě a hledá opravdové vztahy, ve kterých by mohl nalézt zakotvení svého života.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou