26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Europarlament odsoudil Súdán

22. 7. 2014

|
Tisk
|

Vydání: 2014/30 Mezi mořem a ultramaratonem, 22.7.2014, Autor: Tomáš Kutil

Poslanci lidovecké frakce hlásí v Evropském parlamentu první velký úspěch. Hned na začátku nového volebního období se jim podařilo prosadit rezoluci, která odsoudila Súdán za zacházení s křesťankou Meriam Ishagovou. Případu těhotné ženy, která byla kvůli křesťanské víře odsouzena ke zbičování a smrti oběšením, se obsáhle věnoval i KT.
Rezoluce má výraznou českou stopu – navrhovali ji totiž Pavel Svoboda a Jaromír Štětina. „Lidská práva, včetně svobody vyznání, musí platit bez ohledu na hranice států,“ řekl při vystoupení v parlamentu Pavel Svoboda. Podle Štětiny byl súdánský rozsudek extrémní manifestací radikálního islamismu, který vrhá temné světlo na islám jako takový.
Sama rezoluce je podle Pavla Svobody v mezinárodní politice „těžkým kalibrem“. Vzhledem k dohodě z Cotonou o rozvojové pomoci by navíc Súdán na základě rezoluce mohl přijít o finanční podporu Evropské unie. Podle této dohody je totiž rozvojová pomoc podmíněna dodržováním lidských práv. „V reakci na pogromy v Egyptě bylo loni Radou EU také doporučeno poskytovat rozvojovou pomoc jen zemím, v nichž je dodržována náboženská svoboda,“ doplnil pro KT Pavel Svoboda. Evropský parlament schvaluje rozpočet EU, pokud tedy Súdán na rezoluci nijak nezareaguje, může pro něj finanční zdroje omezit. Kromě Súdánu odsoudil Evropský parlament sektu Boko Haram za únos dvou set studentek.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou