16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Enter - vstup do Božích tajemství

30. 7. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/31 A.L.Stříž, 30.7.2010, Autor: Tomáš Kutil

V českobudějovické diecézi připravili už druhý ročník speciální akce pro mladé lidi. Organizátoři z diecézního centra mládeže jim přichystali příležitost prohloubit vztah k Bohu nebo znovu nalézt ten pozapomenutý či ztracený. Zejména z jižních Čech se do Ktiše a tamního diecézního centra mládeže minulý týden vypravila stovka mladých lidí na „Entercamp“.

„Mladí lidé chtějí svou víru prožívat a růst v ní. Šikovně to dělají už několik let v Kostelním Vydří na akci s názvem Jump. Řekli jsme si, že něco podobného uspořádáme i u nás,“ vysvětluje P. Roman Dvořák, který se o centrum mládeže na Ktiši stará. Aby program mladé lidi zaujal, musí podle něj mít „tah na bránu“. „Jedině tak je to může zaujmout a pomoci jim proměnit to, co v jejich životech není v pořádku,“ dodává P. Dvořák. Kostru programu letos organizátoři převzali ze struktury bohoslužby. „Snažili jsme se mladým lidem pomoci, aby se naučili prožívat mši svatou hlouběji a v konkrétním spojení se svým životem,“ vysvětluje P. Dvořák. V jednotlivé dny se tak účastníci Entercampu – takzvaní „entříci“ – zabývali odpuštěním, Božím slovem, přinášením darů či eucharistickou modlitbou. „Entříci“ prožívali celý týden nejen všichni společně, ale také v malých desetičlenných skupinkách s názvem Klany. Každý den zahájila půlhodinová modlitba chval, po které přišla na řadu přednáška otevírající téma dne. Téma pak entříci probírali v Klanech. Vrcholem každého dne byla společná mše svatá, při níž koncelebrovalo deset kněží, kteří se po zbytek dne z pozice „Starců“ starali o jednotlivé Klany. Večery pak patřily společným modlitbám chval, které někdy doprovázela eucharistická adorace. „Před Entercampem jsem měl problém s modlitbou, bylo to pro mě jen prázdné opakování slov. Během jednoho odpoledního workshopu s názvem Když modlitba drhne se to ale všechno změnilo. Díky modlitbě vedené P. Michalem Němečkem jsem znovu zažil Boží blízkost a objevil jsem hloubku modlitby,“ podělil se o svůj zážitek jeden z účastníků campu Ondřej Krištof. „Během tohoto týdne jsem na vlastní kůži zažila, že Bůh je opravdu schopen uzdravit naši pýchu a naše vztahy,“ prozradila, co si z Entercampu odváží, další účastnice Tereza Žondecká.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou