23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Encyklika pro pokročilé i pro začátečníky

16. 7. 2015

|
Tisk
|

Obliba současné hlavy katolické církve, papeže Františka, je mezi věřícími i ostatními lidmi nebývalá. S jakou odezvou se ale setkávají jeho názory a životní postoje i jeho nauka?

16.7.2015, Autor: Jiří Gračka

Slavnostní nálada byla cítit už ve vlaku a člověk se ani nemusel ptát, aby věděl, kde budou všichni z tohoto přeplněného vagonu vystupovat. Ti mladší v tričkách a šortkách, s krosnami pod nohama, ti starší v nedělních šatech, s taškou ovinutou vůní poutnických řízků a se skládací židličkou položenou na nich, a všichni duchem už na Velehradě.
A mezi všemi obličeji i jeden povědomý – starší pán, kterého znám z rodné farnosti. Nepochází z ní, vlastně ani nevím, odkud je, ale přijíždí na všechny významnější poutě a události. Se svým opotřebovaným zpěvníkem přichází do kostela jako první a odchází poslední, vždy je u přijímání a vždy ponořený do svého nitra. Jeho soustředěnost nenechává na pochybách, že účast na mši je pro něj vším, že to není žádná zbožnost hraná jen na oko, ale upřímný a pravdivý životní postoj.
Podobně soustředěný je i teď, když dojídá chleba se salámem. A pohybem stejně přirozeným a léty navyklým, jako je pro něj třeba znamení kříže, pak mačká svačinový sáček a ten elegantním obloukem proletí oknem, chvíli se třepetá v proudu vytvořeném pádícím rychlíkem a končí v trávě u trati. Ten, komu ještě před chvílí sloužil jako úkryt pro občerstvení, se ani neohlédne a v tu chvíli už nejspíš neví, že nějaký sáček měl – jeho soustředěné myšlenky se zabývají jinými věcmi.
Ne, nechci se tu povýšeně vysmívat nemožnému chování starší generace nebo snad naznačovat, že se zbožností toho muže není něco v pořádku. Možná se opravdu nikdy neměl možnost dozvědět, jak dlouho se v přírodě rozkládá pohozený plast. Od jiných a neméně zbožných duší zase slýchávám podiv nad tím, proč se musí obtěžovat tříděním, když přece platí za vyvážení odpadů. V tomto smyslu přichází papežova „ekologická encyklika“ velmi vhod. Kolik práce ale budou muset vynaložit ti, kdo ji mají lidem tlumočit, a jak dlouho bude trvat, než toto pole neorané přinese skutečnou úrodu!
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou